Líbiai áradások: továbbra sem tisztázott a halálos áldozatok száma

Fotó: MTI/AP
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egyre nagyobb a káosz a tragikus kimenetelű természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma kapcsán, ugyanis jóformán minden szervezet különböző számokat közöl.

Az Al Jazeera jelentése szerint a halálos áradások által sújtott kelet-líbiai Derna városában még mindig ásnak, s a halálos áldozatokat számlálják több mint egy héttel a katasztrófa után. Csakhogy a halálos áldozatok számát illetően masszív káosz alakult ki, miután az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) a hétvégén 11 300 halottról és további 10 100 eltűntről jelentett Dernában.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A zavar pedig onnan eredt, hogy az OCHA a halálos áldozatok számát a Líbiai Vörös Félholdnak tulajdonította, csakhogy utóbbi szóvivője, Tawfiq al-Shukri visszautasította ezeket a számokat, mondván, a hivatalos adatokat a líbiai hatóságok által felhatalmazott ügynökség adja ki.

Egy későbbi helyzetjelentésében végül az OCHA ehelyett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait idézte, mely szerint 3958 ember vesztette életét, s több mint 9000 eltűnt. Szombaton egy líbiai adatelemzőkből és kutatókból álló csoport ezt a számot alátámasztva közölte, hogy mintegy 4000 megerősített halálesetről tudnak.

Miközben folyamatosan zajlanak a keresési műveletek, s a halálos áldozatok kiemelése a romok alól, a görög hadsereg arról számolt be, hogy egy közúti balesetben életét vesztette egy Líbiába küldött görög humanitárius segélycsapat öt tagja.

A görög vezérkar közleménye szerint a holttesteket, köztük a görög hadsereg három tisztviselőjét és a görög külügyminisztérium két fordítóját, akik a segélycsapat tagjai voltak, hétfőn visszaszállítják Athénba. A baleset akkor történt, amikor a görög csapat 19 tagját szállító jármű összeütközött egy líbiai családot szállító autóval. A balesetben a líbiai család tagjai közül hárman meghaltak.