Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
57,819 $

Líbiai áradások: egy héttel a katasztrófa után megérkeztek az első segélyek

Egy héttel azután, hogy a több ezer ember életét követelő áradások söpörtek végig a líbiai Derna városán, megérkeztek az első segélyek a túlélőknek.

...svg content...Fotó: MTI/EPA
Afrika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNA jelentése szerint még mindig nem tisztázott, hogy pontosan hány ember életét követelték a pusztító áradások, a különböző helyekről érkező beszámolók szerint valahol 3000 és 10 ezer fő közé tehető a halálos áldozatok száma. Miután azonban a katasztrófa óta eltelt egy hét, egyre inkább a túlélők ellátása került a középpontba.

A kaotikus mentési műveletek közepette közreadott legfrissebb hivatalos adat, melyet a keleti székhelyű kormány egészségügyi minisztere, Othman Abdeljalil közölt, 3252 ember haláláról szólt. Ugyanakkor az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala vasárnap arra figyelmeztetett, hogy csak a dernai áldozatok száma elérheti a 11 300-at, s további 10 100-an eltűntek. Soron kívül Hőség: folytatódik a vízosztás a vasútállomásokon, pályaudvarokon, autóbusz-állomásokon

Az ENSZ-ügynökség által idézett Líbiai Vörös Félhold ezzel szemben korábban tagadta, hogy az ENSZ 10 ezernél több halálos áldozatot számlálna, mondván, csak egy hivatalos szóvivője van, ezzel együtt pedig felszólította a médiát, hogy „óvatosan” járjon el.

Az egymással abszolút ellentétes adatok annak köszönhetők, hogy Líbiában már 2011 óta nem létezik központi hatalom, miután a 12 évvel ezelőtti felkelésen megdöntötték Moamer Kadhafi diktátor hatalmát, ami az országot többéves háborúba sodorta.

Most azonban a katasztrófa nyomán sorra érkeznek a segélyek az országba, miközben a világ vezetői folyamatosan mozgósítanak, hogy segítsenek a segélyszolgálatoknak megbirkózni a halálos áradások következményeivel. Nemzetközi segélyek érkeznek az ENSZ-től, Európából és a Közel-Keletről, melyek között van víz, élelmiszer, sátrak, takarók, higiéniai csomagok, gyógyszerek és sürgősségi sebészeti eszközök, valamint hullazsákok és nehézgépek is.

Gyurcsány Ferenc megint Orbán Viktort támadja, de hol van Magyar Péter?

Visszatért a régi sémához Gyurcsány Ferenc, ami korábban sem működött, és most sem tűnik úgy, hogy ez jó taktika a részéről.

Óriási dulakodás tört ki a Yankees-Orioles baseballmeccsen (videó)

Ritkán látni hasonló képsorokat, amik azután alakultak ki, hogy fejbe találta a labda az egyik játékost, aki rögtön összeset.