Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Letartóztattak egy német tudóst, aki engedély nélkül saját fejlesztésű covid-vakcinát tesztelt önkénteseken

Phoenix, 2020. december 17. Koronavírus elleni védõoltást kap egy tûzoltó az Arizonai Egészségügyi Szolgálat phoenixi laboratóriumában 2020. december 16-án. Az Egyesült Államokban három napja kezdték meg a német BionTech és az amerikai Pfizer gyógyszervegyészeti társaság által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájával a tömeges oltási kampányt. MTI/AP/Ross D. Franklin
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Winfried Stöcker szakorvos anélkül fogott bele saját koronavírus elleni védőoltásának kifejlesztésébe és klinikai ellenőrzésébe, hogy arra bármilyen hivatalos engedélye lett volna.

A DW értesülései szerint a lübecki orvos 2020 áprilisában került először a média kereszttüzébe, amikor is a Der Spiegel magazin megkeresésére arról beszélt, hogy egy hatékony, egyben biztonságos koronavírus elleni oltóanyagot alkotott meg, amit száz önkéntesen már le is tesztelt.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

A vakcina állítólag semmilyen mellékhatással sem rendelkezik, és 97 százalékos effektivitási mutatóval bír, amit szerológiai vizsgálatokkal is alá tudtak támasztani. Hiába azonban az orvos igyekezete, az egészségügyi hatóságok támogatás helyett bűnügyi eljárást kezdeményeztek a kutatóval szemben.

Stöcker cselekedete szakmán belül elfogadhatatlannak minősült, ugyanis kihagyta a páciensek védelmére irányuló óvintézkedések és biztonsági eljárások minden egyes pontját, így veszélyeknek tette ki azokat az önkénteseket, akik jó szándékkal jelentkeztek a kísérletekre.

Az orvos egyetlen hivatalos információt sem tett közzé, mint ahogyan nem részletezte a tesztfázisok eredményeit sem, így a védőoltások beadása törvénytelennek bizonyult, hiszen ahelyett, hogy laboratóriumi körülmények között vizsgálta volna meg első körben a készítményt, azonnal embereken hajtotta végre a teszteket.

Stöcker azt a pontját is megsértette a fejlesztési folyamatok protokolljának, mely szerint a klinikai ellenőrzések során tilos a kutatócsapat tagjainak és a tanulmány fő- illetve társszerzőinek részesülni a vakcinában, ugyanis ezzel befolyásolhatják a szakmai véleményeket, ezáltal jobb színben tüntethetik fel a készítményt.

A Pfizer-BioNTech védőoltása éppen ezért lehetett sikeres, ugyanis a vezérigazgató, Ugur Sahin még 2020 végén azt nyilatkozta, hogy esze ágában sem volt beoltatnia magát, miközben Stöcker azzal büszkélkedett a médiában, hogy saját magának és családtagjainak is beadta a kérdéses szert.