Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,05 Ft
Euró
392,76 Ft
Font
458,39 Ft
Bitcoin
61,279 $

Letartóztattak egy német tudóst, aki engedély nélkül saját fejlesztésű covid-vakcinát tesztelt önkénteseken

Winfried Stöcker szakorvos anélkül fogott bele saját koronavírus elleni védőoltásának kifejlesztésébe és klinikai ellenőrzésébe, hogy arra bármilyen hivatalos engedélye lett volna.

Phoenix, 2020. december 17. Koronavírus elleni védõoltást kap egy tûzoltó az Arizonai Egészségügyi Szolgálat phoenixi laboratóriumában 2020. december 16-án. Az Egyesült Államokban három napja kezdték meg a német BionTech és az amerikai Pfizer gyógyszervegyészeti társaság által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájával a tömeges oltási kampányt. MTI/AP/Ross D. Franklin
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A DW értesülései szerint a lübecki orvos 2020 áprilisában került először a média kereszttüzébe, amikor is a Der Spiegel magazin megkeresésére arról beszélt, hogy egy hatékony, egyben biztonságos koronavírus elleni oltóanyagot alkotott meg, amit száz önkéntesen már le is tesztelt.

A vakcina állítólag semmilyen mellékhatással sem rendelkezik, és 97 százalékos effektivitási mutatóval bír, amit szerológiai vizsgálatokkal is alá tudtak támasztani. Hiába azonban az orvos igyekezete, az egészségügyi hatóságok támogatás helyett bűnügyi eljárást kezdeményeztek a kutatóval szemben. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Stöcker cselekedete szakmán belül elfogadhatatlannak minősült, ugyanis kihagyta a páciensek védelmére irányuló óvintézkedések és biztonsági eljárások minden egyes pontját, így veszélyeknek tette ki azokat az önkénteseket, akik jó szándékkal jelentkeztek a kísérletekre.

Az orvos egyetlen hivatalos információt sem tett közzé, mint ahogyan nem részletezte a tesztfázisok eredményeit sem, így a védőoltások beadása törvénytelennek bizonyult, hiszen ahelyett, hogy laboratóriumi körülmények között vizsgálta volna meg első körben a készítményt, azonnal embereken hajtotta végre a teszteket.

Stöcker azt a pontját is megsértette a fejlesztési folyamatok protokolljának, mely szerint a klinikai ellenőrzések során tilos a kutatócsapat tagjainak és a tanulmány fő- illetve társszerzőinek részesülni a vakcinában, ugyanis ezzel befolyásolhatják a szakmai véleményeket, ezáltal jobb színben tüntethetik fel a készítményt.

A Pfizer-BioNTech védőoltása éppen ezért lehetett sikeres, ugyanis a vezérigazgató, Ugur Sahin még 2020 végén azt nyilatkozta, hogy esze ágában sem volt beoltatnia magát, miközben Stöcker azzal büszkélkedett a médiában, hogy saját magának és családtagjainak is beadta a kérdéses szert.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.