Hatalmas legókockaszerű gravitációs tornyokban tárolhatják a zöld energiát

Energy Vault
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 1. - 11:24

Egy startup több mint 100 millió amerikai dollárt gyűjtött össze a torony megépítésére, ami minden eddiginél hatásosabban képes tárolni a megújuló energiát.

A svájci és kaliforniai illetőségű Energy Vault vállalat nemrégiben nyert el egy 100 millió dolláros pályázatot, melynek keretében az Egyesült Államokban, a Közel-Keleten, Európában, illetve Ausztráliában olyan blokkokból álló tornyokat húzhatnak fel, amelyekkel hatékonyan lehet energiát megőrizni – írta a PV Magazine.

Rendkívül ügyesen oldották meg a platform működését: a 35 tonnás darabokat 35 emeletes épületté alakították, amikor pedig éppen kevesebb energiára van szükség, egyszerűen magasabbra helyezik a blokkokat, így jelentős módon spórolhatnak.

Ha viszont éppen energiahiány állt fenn, akkor lejjebb eresztik a torony blokkjait, így a kinetikus energia egyenesen a talajon található generátorba összpontosul, amit szintén össze lehet tömöríteni.

A technológia azon túl, hogy rendkívül egyszerű, az olyan megújuló energiaforrások, mint a szél-, nap- és vízenergia felfogásához is kiváló eszközként funkcionálhat, és amit fontos, mindezt napszaktól függetlenül megteheti.

A cég idén áprilisban készítette el az első EVx platformot, ami képes rövid távon, illetve 24 órán keresztül is tárolni a szükséges energiamennyiséget, a 100 millió dolláros pénzügyi támogatás révén pedig tovább bővíthetik portfóliójukat, így egy lépéssel közelebb kerülhetünk a zöldebb jövőhöz.