Maradéktalanul képes újrahasznosítani a villanyautók akkumulátorait a Tesla új technológiája

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 13. - 18:17

Az akkumulátorokból kinyert anyagok több mint 92 százalékát újrahasznosítja a Tesla legújabb eljárása, amely zöldebbé teheti a teljes iparágat.

Ha sikerül széles körben bebizonyítani a procedúra hatékonyságát, azzal jelentősen csökkenthetnék az elektromos autókba és egyéb kütyükbe helyezett akkumulátorok előállítási költségeit, nem beszélve arról, hogy környezetbarát is lenne az eljárás.

A Tesla jelenlegi akkumulátorai főként kobaltból állnak, amelyet a világ egyik legszegényebb országában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásznak a helyiek embertelen körülmények és szinte zéró havi bérek mellett.

Az InsideEV magazin riportjából megtudhattuk, hogy a Tesla számításai szerint tavaly összesen 1 300 tonnányi nikkelt, 400 tonnányi rezet és 80 tonnányi kobaltot hasznosítottak újra, ami megsüvegelendő teljesítmény Elon Muskéktól.

Bennfentes iparági források jelentése alapján az elektromosautó-gyártó mérnökei lassan két éve azon dolgoznak, hogy harmadik féltől származó technológiákat is implementáljanak a saját módszereikhez, ám ezzel kapcsolatosan egyelőre javában zajlanak a titkolózások.

Mivel a Model S lassan már kilenc éve piacon van, ezért a Tesla szerint éppen ezekből a járművekből származó aksik esetében kell felkészülniük az elhasználódott, egyben reciklálandó egységek felhasználására.