Megmentette egy eszméletlen részeg sofőr életét a Tesla Autopilot üzemmódja

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 5. - 00:41

Miközben rengeteg kritika érte a Tesla önvezető üzemmódját, nemrégiben egy emberi életet is megmentett az Autopilot.

Habár a Teslánál nem győzik hangoztatni, hogy az önvezető üzemmód kizárólag akkor biztonságos, ha valaki ül a volánnál, korábban már többször is előfordult, hogy a sofőr gondatlansága miatt ártatlan emberi életeket oltott ki közvetett módon a rendszer.

Ezúttal egy 24 éves norvég férfi történetét közöljük, aki ha nem létezett volna az Autopilot, már nem élhetne. A fiatalember július 30-án ült be saját Model S autójába, mégpedig ittas állapotban, és amikor az autópályán száguldozni kezdett, egyszer csak elvesztette eszméletét a bódultság miatt.

Szerencsére az Autopilot azonnal észlelte, hogy a vezető nincs magánál és nem reagál, ezért közbelépett, és biztonságosan kormányozta az elektromos autót, miközben a sofőr öntudatán kívül a vezetői ülésben feküdt.

Később a mentők és a rendőrök kiérkeztek a helyszínre, mivel a sztrádán közlekedő autósok azt vették észre, hogy túlságosan lassan halad egy Tesla a külső sávban, ezért riasztották az alakulatokat.

A hatóságok végül rátaláltak az erősen ittas sofőrre, akit felébresztettek mély álmából, majd közölték vele, hogy balesetveszélyesen vezetett, a férfi azonban azzal védekezett, hogy ő nem is tud semmiről, arról sem, hogyan ült be az autóba, ezért nem érzi magát bűnösnek.

Az esetet egyébként többen is videóra vették, amelyek bizonyítékként szolgálnak a férfi állításaival szemben, ezért minden bizonnyal súlyos pénzbírságra számíthat azon túl, hogy felfüggeszthetik jogosítványát.