Egy új korszak a hazai közlekedésben: befutottak a Zöld Busz Program első pályázatai

Fotó: ITM
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 1. - 01:39

Az érintett városok és közszolgáltatók támogatási szerződéseinek megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban kezdődik meg, melynek keretében 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg rövid időn belül.

Megszületett a döntés a Zöld Busz Program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Ezzel hazánkban új korszak nyílik a zöld közlekedésben, hiszen több nagyváros buszállományának összetétele alakul át. A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a városi életminőség javításához is hozzájárul.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként, 2020 novemberében elindított pályázati felhívás keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai nyújthattak be pályázatot önjáró trolibuszok, elektromos autóbuszok beszerzésére, valamint töltő-infrastruktúra kialakításának támogatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt Zöld Busz Projektirodához – áll az ITM közleményében.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így a Zöld Busz Program Projektirányító Bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött és jóváhagyta a beérkezett, összesen 18,37 milliárd forintnyi igényt – emelte ki az államtitkár.

A kedvezményezett városok és közszolgáltatók részére a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban megkezdődik, így 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben. Emellett hamarosan új pályázat nyílik, amely a Zöld Busz Program még több városra való kiterjesztésére biztosít lehetőséget.