Laboratóriumban növesztett tigris steakkel rukkolt elő egy startup
Szibériai tigris, leopárd, fekete párduc, bengáli tigris és zebra is a menüre kerülhet, természetesen kizárólag mesterséges úton előállított módszerekkel.
A Primeval Foods nevű vállalat laboratóriumban termesztett húsok széles kavalkádját tervezi elkészíteni és piacra dobni; a felhozatal között védett állatok is szerepelnek, amelyek húsát csakis szintetikus eljárásokkal növesztik – írta a Food Navigator.
A startupnál abban reménykednek, hogy a gasztronómiai élményt a laborban történő sejttenyésztéssel reprodukálni tudják majd, így a közeljövőben azok is megkóstolhatják az ínyencségeket, akik életük során egyszer sem találkoztak még hasonló zamatú finomságokkal.
Értékelendő megvalósításról van szó, hiszen azon túl, hogy megakadályozhatják a veszélyeztetett állatfajok populációinak további gyérítését, exkluzív kulináris impressziót nyújthatnak akár Michelin-csillagos éttermeknek is.
A cég közleményében azt írták, a laboratóriumi húsok lehetővé teszik számukra, hogy bármilyen állatból ehető élelmiszert állítsanak elő, mégpedig anélkül, hogy kárt okoznának a természetben, illetve magukban az állatfajokban.
Fontos megjegyezni, hogy a lehető legkíméletesebb technikával veszik a növesztett húsokhoz szükséges szövetmintákat az élő állatokból, ezért még véletlenül sem merülhet fel annak a lehetősége, hogy megsértenék őket.
„Míg a nagymacskáknak egyedülálló aminosav- és fehérjeprofiljuk van, addig az elefántok esetében több zsír található az izomszövetben, ami kivételes umami-élményt nyújt” – olvasható a Primeval Foods ajánlójában.