Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Egy új kutatás szerint a sajtfogyasztás boldoggá tesz

Emellett jobb mentális jóléthez vezet és elősegítheti az egészséges öregedést.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, miszerint a sajtfogyasztás boldoggá tesz és elősegítheti az egészséges öregedést. A beszámoló szerint egy hatalmas genetikai elemzést követően a szakértők arra jutottak, hogy a jobb mentális közérzettel rendelkező emberek általában tovább és egészségesebben élnek – továbbá bizonyos életmódbeli döntések, mint például a több sajt fogyasztása jelentős szerepet játszhatnak ebben. Megjegyzik: korábbi megfigyeléses tanulmányok már kimutatták, hogy a boldogság hatással lehet arra, hogy az ember miként öregszik meg.

Egy nemrég a Nature Human Behavior című folyóiratban publikált tanulmányban kínai tudósok európaiak millióinak egészségügyi adatait vették górcső alá, és bizonyítékot is találtak arra, hogy a mentális jólét segíthet hosszabb és egészségesebb életet élni. A kutatócsoport az európai adathalmazokból 33 egyénnél pedig azt is megvizsgálta, hogy milyen köztes tényezők befolyásolhatják a mentális jólét és az egészséges öregedés közötti ok-okozati összefüggést, beleértve az életmódbeli döntéseket, mint például a dohányzás, a gyógyszerhasználat, a fizikum vagy a betegségek – részletezik. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

De az is megmutatkozott, hogy azok, akik több sajtot és gyümölcsöt ettek, jellemzően magasabb mentális jóléti pontszámmal rendelkeztek. Sőt, a sajtfogyasztás növelése pozitív hatással volt az egészségükre és az élettartamukra is – írja az RTL a Science Alert cikke alapján. Kifejtik: a sajtfogyasztás 3,67%-os pozitív hatást gyakorolt az egyének egészséges öregedésére, míg a gyümölcsfogyasztás csak 1,96%-kal javította azt. Ugyanakkor a cigarettázás például 4,56%-os negatív hatást váltott ki a vizsgált személyeknél.

Bár a magas zsírtartalmú élelmiszereket gyakran károsnak tartják, kutatások szerint a tejzsír mértékletes fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mindemellett egy nemrégiben Japánban végzett vizsgálatban a nagyobb sajtfogyasztás összefüggésbe hozható volt a jobb kognitív funkciókkal, más kutatások pedig azt állapították meg, hogy beindítja a dopamintermelést az agyban, ami örömszerzéshez vezet – teszik hozzá a cikkben.

Korábban azt is megírtuk, hogy ne csak az íze, a jótékony hatásai miatt is fogyasszunk rendszeresen epret: a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, fogyasszunk hát belőle rendszeresen. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy 12 féle rák kialakulását megelőzhetjük ezzel a reggelivel, ami emellett a cukorbetegségre és a fáradtságra is igazi gyógyír. Továbbá arról is beszámoltunk, mit mondott a dietetikus arról, vajon egészségesebb lesz-e a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt.