Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,98 Ft
Euró
395,09 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
59,302 $

Ne csak az íze, a jótékony hatásai miatt is fogyasszunk rendszeresen epret

Az eper nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, fogyasszunk hát belőle rendszeresen.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az eper egy rendkívül tápláló gyümölcs, amely számos fontos vitamin forrása. Tartalmaz C-vitamint, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik, emellett B-vitaminokban, K-vitaminban és folsavban is gazdag, amelyek szerepet játszanak az egészség fenntartásában. Ám ezt az ízletes nyári gyümölcsöt amiatt is érdemes rendszeresen fogyasztani, mert pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre.

Az eperben található antioxidánsok és gyulladáscsökkentő vegyületek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal csökken a szívbetegségek és az érrendszeri betegségek kockázata – emeli ki az InStyle. De az eperben lévő vitaminok és antioxidánsok a bőr és a haj állapotának javításában is hasznosak lehetnek.

Az eperben található C-vitamin serkenti a kollagén termelését, ami fontos a bőr rugalmasságához és fiatalos megjelenéséhez. Továbbá az eperben található antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrt a káros környezeti hatásoktól. Mindemellett arról is érdemes szót ejteni: eme csodagyümölcsben található rostok segíthetnek javítani az emésztést és támogatni az egészséges anyagcserét.

Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma pedig a fogyásban is nagy segítség lehet. Ám fogyasztása az éhségérzetet és az édesség utáni vágyat is csökkentheti, ez pedig szintén a súlyvesztést támogatja. Ugyanakkor adódhat a kérdés, mikor érdemes vásárolni és fogyasztani belőle? Mivel az eper szezonja április végétől július végéig tart, ilyenkor érdemes ezt megtenni.

A szakemberek szerint nagyon jó minőségű eperre és remek szezonra számíthatunk idén, a múlt hétvégétől pedig a Szedd magad! mozgalmak is megkezdődtek. De az is fontos, hogy meg tudjuk állapítani, mely árus kínál valóban magyar epret, különben megeshet, hogy valaki ellenőrizetlen forrásból származó, jellemzően spanyol vagy görög szamócával tér haza az ígért „mézédes magyar eper” helyett.