Különleges arany nyakláncra bukkantak a Titanicnál

Fotó: A Magellan Ltd és az Atlantic Production cég által 2023. május 18-án közreadott, mélytengeri térképezéssel készített digitális felvétel az Atlanti-óceánban 3800 méter mélyen fekvő Titanic gőzhajó roncsáról. A mélytengeri szkennelést a Magellan Ltd nevű mélytengeri térképészeti cég végezte, az Atlantic Productions pedig dokumentumfilmet készít a projektről. A hajóroncsról készült, minden korábbinál részletesebb felvételek segíthetnek rekonstruálni a Titanic katasztrófáját. A Southamptonból New Yorkba tartó Titanic az első útján, 1912. április 14-én jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt az Atlanti-óceánon, 2224 utasa közül 1513 életét vesztette. MTI/AP/Atlantic/Magellan/Atlantic/Magellan
Tudomány
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A cég abban bízik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével megtalálhatják az ékszer egykori tulajdonosának hozzátartozóit.

Az IFLScience beszámolója alapján egy aranyból készült nyakláncot találtak az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsánál, amelynek lenyűgöző részletességű, digitális 3D-s mását a Magellan mélytengeri vállalat készítette el nemrégiben.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Richard Parkinson, a Magellan vezérigazgatója elmondta, hogy a megalodon őscápa fogát magába foglaló nyaklánc a nagy felbontású képeken rajzolódott ki, egyúttal elismerte, hogy egy lélegzetelállítóan szép tárgyról van szó.

Hozzátette, miszerint kevesen tudják, de a roncs két részre vált, a tat és az orr között pedig egy 8 négyzetkilométeres törmelékmező található, s a csapat olyan aprólékosan feltérképezte a területet, hogy ilyen részleteket is ki tudtak venni (bár a helyszín védett, a mikrobák folyamatosan pusztítják a maradványokat, így a későbbi vizsgálatok szempontjából nagyon fontos a munkájuk).

A kutatók mintegy 715 ezer nagy felbontású képet és egy full 4K videót rögzítettek a maradványoknál, amelyet távirányítású merülő eszközökkel tudtak megvalósítani, hiszen a roncs közel 4000 méteres mélységben található – írta a 24.hu.

A cég azt tervezi, hogy a mesterséges intelligencia segítségével felveszik a 2200 utas ma élő rokonaival a kapcsolatot, emellett az utasokról készült fotókat is átvizsgálják, hátha megpillantják valahol az ékszert, s eljuttathatják azt az egykori tulajdonosának családjához.