Clouds
21 Budapest
Dollár
344,52 Ft
Euró
370,79 Ft
Font
431,70 Ft
Bitcoin
26,872 $

Keretek közé szorítaná a mesterséges intelligenciát az EU és az USA

Fotó: Pexels / Illusztráció
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Az EU és az Egyesült Államok közösen fog dolgozni a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályok megalkotásán, mielőtt európai jogszabályokat hozna létre ezen a területen.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciára vonatkozó európai jogszabályok harmonizálásának folyamata akár az év végéig is eltarthat.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

„Egy, de akár két évre is szükségünk lehet ahhoz, hogy a jogszabály hatályba lépjen, ami azt jelenti, hogy tennünk kell valamit, hogy áthidaljuk ezt az időszakot”, mondta. Vestager hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia lesz az egyik fő téma az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács május 30-án és 31-én Svédországban tartandó ülésén.

„Mindannyian úgy érezzük, hogy a munka sürgős. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki ebből a technológiából, szabályozásra van szükségünk”, mondta.

A G7 vezetői szombaton támogatták a mesterséges intelligencia technikai szabványainak kidolgozását, hogy az „hiteles” maradjon, és széles körű nemzetközi megbeszélést szorgalmaztak a témáról, ám Vestager szerint ilyen megbeszélésekre még nem került sor.

Vestager úgy látja, a fő kérdés az lesz, hogy meg tudják-e majd vitatni, hogy mi az a minimum, amit a mesterségesintelligencia-használat kapcsán elvárnak a vállalatoktól, mielőtt a törvény hatályba lép.