Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Közelebb kerültek a Gyatlov-rejtély megoldásához

not image

Kulcsár Péter

2021. január 31. - 05:28

Az Igor Gyatlov által vezetett turistacsoport tagjai 1959 telén az Urál északi részén rejtélyes körülmények között vesztették életüket.

A misztikus úton elhunyt hegymászók története évtizedek óta megoldatlan talánynak bizonyult, svájci kutatók azonban legújabb tanulmányukban megpróbáltak pontot tenni a misztikus ügy végére.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A Nature Communications Earth & Environment tudományos folyóiratban megjelent kutatásban a szakértők leírták, véleményük szerint az erős szelek hatására egy lavina keletkezett a hegy oldalánál, ami elsodorhatta a szerencsétlen helyre felhúzott sátrakat, ezért a bennük tartózkodó turistáknak el kellett menekülniük.

“Ha Gyatlov és csoportja nem takarította volna meg a hóval fedett hegyoldalt, még mielőtt felállították a sátrakat, akkor nem történt volna tragédia. Ez lehetett az egyik fő oka annak, hogy a lavina nagyobb károkat okozhatott” – olvasható a publikációban.

A svájci tudósok egy modellt is készítettek, amellyel tökéletesen imitálták a helyszínt azon a tragikus éjszakán. A mérések alapján a turisták sátrai annyira közel voltak a hegy lejtőjéhez, hogy nem védte meg őket a széltől, amiért pedig eltakarították a havat, a 9-13 órán át tartó további hóvihar instabillá változtatta az alsó, olvadt jégréteget.

Mindezek következtében a hóréteg elérte a kritikus pontot, és a hegyoldalon keresztül egyenesen a turisták nyakába zúdult lavina formájában. A morajlásra a sátrakban alvó hegymászók felébredhettek, és kifuthattak a szabadba, ekkor viszont már túl késő volt, az óriási hófolyam magával ragadta őket, később pedig a -25 Celsius-fokos hőmérsékleti viszonyok mellett halálra fagytak.

Egy újabb magyarázattal szolgáltak tehát az incidensre, pontot azonban nem tettek most sem az ügy végére, hiszen a svájci kutatók állításait bizonyítékokkal is alá kéne támasztani, ám ez cseppet sem lesz egyszerű feladat.

Sokan valóban a lavinával kapcsolatos megfejtést tartják logikusnak, azt viszont továbbra sem tudják megmagyarázni, miért mutatták ki hat holttesten radioaktivitás nyomait, valamint miért hiányzott egyes áldozatok orra és nyelve, illetve honnan származhattak azok a vérnyomok, amelyeket a holttestek mellett találtak.