Korszakalkotó gyógyszeres terápiával kezelhető az alkoholizmus

Illusztráció/Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 4. - 12:13

Magyarországon és Közép-Európában valóságos népbetegség az alkoholizmus, egy új gyógyszer segítségével azonban áttörés érhető el a kezelése terén.

Az úgynevezett rapamicin egy immunszupresszív készítmény, amelyet gyakran transzplantáció után adnak be a pácienseknek annak érdekében, hogy szervezetük ne lökje ki magából az új szervet.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatócsapata korábban bebizonyította, hogy a szerrel javulás érhető el az alkoholfüggő rágcsálóknál, mivel gátolja az agyban található mTORC1 nevű enzimeket, amelyek a mámoros érzetért felelnek.

Egyetlen probléma ezzel a módszerrel az volt, hogy rengeteg súlyos mellékhatást figyeltek meg, úgymint vérrögösödést, diabétesz kialakulását, máj- és tüdőkárosodást, ezért elvetették használatának ötletét.

Később egy RapaLink-1 nevű gyógyszert néztek meg, ami képes áthatolni az agy-vér gáton, a rapamicint tartalmazó Rapablock révén pedig az agyba eljutva minimalizálni tudja az alkohol által előidézett nyugtató hatást, így csökkenthető a rászokás veszélye.

A két készítmény kombinációját a kutatók egereken vizsgálták meg, és rájöttek, hogy a RapaLink-1 és a Rapablock együttes alkalmazásával jelentősen visszaesett a korábban alkoholfüggőnek minősített rágcsálók fogyasztása, és életveszélyes mellékhatásokat sem észleltek.

A gyógyszeres terápiával valójában kiküszöbölhető, hogy az alkoholfüggők idegrendszere állandóan kívánja a mámorító italt, már csak azt kellene megoldani, hogy az utóhatásként jelentkező szorongást és mélydepressziót valamilyen módon orvosolni lehessen, ezáltal megalkothatnák az alkoholizmus elleni kezelési eljárások Szent Grálját.