Nem a koronavírus, hanem egy másik kórokozó felelős az elhúzódó covid-betegségért

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 25. - 21:04

Kutatók rájöttek, hogy a koronavírus által előidézett gyulladásos folyamat aktiválhatja a páciensek szervezetében az úgynevezett Epstein-Barr vírust.

Eddig nem tudták megfejteni az orvosok és a tudósok, miért alakul ki a covid-fertőzésből felgyógyult betegek 30 százalékánál elhúzódó covid-szindróma, ám most úgy tűnik, fény derülhetett az igazságra.

A MedicalXpress orvosi szaklap legújabb számában arról írtak, hogy az Epstein-Barr vírus (EBV) lehet a felelős a panaszok újbóli kialakulásáért, mivel a hosszú covid-tüneteket mutató páciensek többsége pozitív volt EBV-aktivációra.

A kutatók összesen 180 koronavírus-fertőzésből felépült pácienst választottak ki véletlenszerűen a vizsgálatokhoz, és rájöttek, hogy 30 százalékukat érintik az elhúzódó covidra jellemző szimptómák; még olyanokat is találtak, akiknél a fertőzés tünetmentesen ment végbe, és csak később jöttek elő a kellemetlen panaszok.

A poszt-covid szimptómákat mutató betegek közel kétharmadánál EBV aktivációjára utaló antitestszinteket mértek, míg a kontrollcsoportnál ugyanez az arány 10 százalék körülinek bizonyult.

David J. Hurley, a Georgia Egyetem professzora és molekuláris biológusa, egyben a szóban forgó esettanulmány társszerzője elmondta, hasonló arányú EBV-aktiválódást találtak azoknál, akiknek hónapokig tartó tünetei voltak, valamint azoknál, akiknél a hosszú covid-tünetek csak hetekkel a pozitív koronavírusteszt után kezdődtek.

Mindezekből kifolyólag a tudósok azt szeretnék elérni, hogy pozitív koronavírusteszt után végezzenek el a fertőzötteken egy EBV-tesztet is, ezáltal ki lehetne deríteni, hajlamosak-e az elhúzódó covid-betegségre, és ha ez bebizonyosodik, akkor időben megkezdődhet a páciensek utókezelése.