Furcsa, komplex szerves anyagokból álló objektumokat találtak a kisbolygóövben

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 31. - 14:16

A Mars és a Jupiter között keringő aszteroidák sűrűjében két rejtélyes égitestre bukkantak csillagászok, amelyek akár a földi élet megalkotói is lehetnek.

A The New York Times hírportál riportjából kiderült, a 203 Pompeja és a 269 Justitia névre keresztelt objektumok a csillagászati megfigyelések alapján izzó vörös színben ragyogták be az égboltot, ami arra utal, hogy felszínük szerves anyagoktól pezseghet.

Az 56 kilométer és 112 kilométer átmérőjű kisbolygókat érdemes tovább tanulmányozni, hiszen több milliárd éves rejtélyek megoldókulcsai lehetnek, mivel rámutathatnak arra, miként keletkezhetett az élet a bolygónkon, alátámasztva ezzel a pánspermia elméletét.

A vörös szín egyébként meglepte az asztronómusokat, az MIT kutatója, Michaël Marsset elmondta, ahhoz, hogy ilyen árnyalatban tűnjön fel egy objektum, feltétlenül jég jelenléte szükséges, így a szóban forgó égitesteken minden bizonnyal rendkívül hűvös éghajlati körülmények uralkodhatnak, melyek hatására bonyolult szerves anyagok jöhettek létre.

Ha sikerül bebizonyítani az előzetes feltételezéseket, akkor elegendő bizonyíték állhat a tudósok rendelkezésére annak kapcsán, hogy végérvényesen alátámasszák az élet keletkezésének egyik alapvető hipotézisét, miszerint az első szerves molekulák a világűrből egy aszteroida felszínén érkeztek a Földre.

A Naprendszer geneziséhez köthető elméletek is igazolást nyerhetnek, az egyik szerint a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz az elmúlt több százmillió év alatt fokozatosan távolodott a Jupitertől, a tendencia pedig még mindig kitart.

Amíg kiderül, hogy valójában honnan származik a 203 Pompeja és a 269 Justitia, jobban tesszük, ha saját magunkra figyelünk, ugyanis nem szabad hagyni, hogy az emberiség saját hibájának, úgymint a globális felmelegedésnek és a klímaváltozásnak a martalékává váljon.