Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,21 Ft
Font
444,03 Ft
Bitcoin
22,787 $

A kínai Sinopharm egy saját mRNS-vakcina kifejlesztésén dolgozik

Fotó: Unsplash/Spencer Davis
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A biotechnológiai vállalat oltóanyaga új lendületet adhat a technológiának a hagyományos oltások hatékonyságával kapcsolatos aggodalmak közepette.

A Sinopharm saját fejlesztésű hírvivő RNS-vakcinát fejleszt a koronavírus ellen, ezzel az egyik első nagy kínai gyógyszeripari csoport lett, amely a betegség leküzdésére irányuló technológiát alkalmazza.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Az állami tulajdonban lévő gyógyszeripari csoport lépésére azért került sor, mert egyre nagyobb az aggodalom a hagyományos inaktivált vírusvakcinák hatékonyságával kapcsolatban, amelyek eddig domináltak a kínai vakcina-bevezetésben. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az oltások kevesebb antitestet termelnek az mRNS-oltásokhoz képest.

Az inaktivált vakcinák, mint például a Sinopharm meglévő koronavírus elleni vakcinája, inaktivált vírusrészecskéket használnak az immunválasz kiváltásához, míg az mRNS vakcinák olyan genetikai utasításokat tartalmaznak, amelyek a sejteket utasítják, hogy készítsenek vírusfehérjéket, amelyek az immunrendszert aktiválják.

A Sinopharm nem az egyetlen kínai vállalat, amely saját mRNS-oltást fejleszt, ugyanis a kisebb gyártó Walvax Biotechnology már a kísérleti fázisban van. Egy nagyobb szereplő, mint a Sinopharm belépése az mRNS-piacra azonban jelentős lendületet adhat a technológiának Kínában.

“Megpróbálják kifejleszteni ezeket a következő generációs vakcinákat, mert az első generációs vakcinával emlékeztető injekciót kell beadni, és lehet, hogy rendszeresen kell alkalmazni. Az mRNS-vakcina azonban sokkal hatékonyabb, mint az inaktivált vakcina”

– mondta Jin Dong-yan, a Hongkongi Egyetem virológusa.

A BioNTech, a német gyógyszergyártó, amely a Pfizer és a kínai Fosun Pharma forgalmazó partnerekkel együttműködve kínálja mRNS-vakcináját, szintén a kínai piacot célozza meg, és jelenleg az oltás hivatalos pekingi engedélyére vár – számolt be a Financial Times.

Zhu Jingjin, a Kínai Kommunista Párt titkára a Sinopharmhoz tartozó China National Biotec Group egységéről elmondta, hogy mRNS vakcinát, valamint egy széles spektrumú rekombináns fehérje vakcinát is fejleszt, amely épp a klinikai vizsgálatok fázisában van. A rekombináns fehérjeoltások a tüskefehérjét célozzák meg, amelyet a vírus az emberi sejtekbe való bejutáshoz és azok megfertőzéséhez használ.