Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

A Fővárosi Önkormányzat antitest-vizsgálata szerint is a kínai vakcina a legkevésbé hatékony

Fotó: Unsplash/Trust "Tru" Katsande
not image

Borbély Fanni

2021. július 13. - 21:30

A vizsgálat során megállapításra került, hogy a kínai vakcina teljesített a leggyengébben.

A Fővárosi Önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírus antitest-tesztelésre.

Soron kívül Eljött a nap, újra jár a 3-as metró a déli szakaszon

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb – írja a Fővárosi Önkormányzat.

A budapest.hu oldalon közzétett táblázat a vizsgálat eredményeiről.

Eközben Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív című műsorában a harmadik körös oltásokkal kapcsolatban közölte, a holnapi kormányülés után már “konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, méghozzá, ahogy fogalmazott, “nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.