Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

A Fővárosi Önkormányzat antitest-vizsgálata szerint is a kínai vakcina a legkevésbé hatékony

A vizsgálat során megállapításra került, hogy a kínai vakcina teljesített a leggyengébben.

Fotó: Unsplash/Trust "Tru" Katsande
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Fővárosi Önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírus antitest-tesztelésre.

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb – írja a Fővárosi Önkormányzat.

A budapesthu oldalon közzétett táblázat a vizsgálat eredményeiről

Eközben Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív című műsorában a harmadik körös oltásokkal kapcsolatban közölte, a holnapi kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, méghozzá, ahogy fogalmazott, „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva”.