Clouds
21 Budapest
Dollár
367,97 Ft
Euró
394,73 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
22,959 $

Kína szerint az USA ferdít a vadászgépes esetük kapcsán

Fotó: Unsplash/Paddy Kumar
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Kína azt állítja, hogy az USA ferdíti a tényeken a vadászgépes esetük kapcsán, amikor is a kínai gép túl közel került az amerikaihoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, az USA szerint veszélyes közelségbe került az egyik felderítőgépükhöz egy kínai vadászgép, ami miatt kitérőmanővert kellett tenniük, mert attól tartottak, hogy összeütköznek.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az incidens a vitatott déli vizek felett történt, aminek kapcsán a kínai védelmi minisztérium közölte, az amerikai katonai gép megsértette a nemzetközi jogot és veszélyeztette a kínai pilóták biztonságát – írja a CNA.

Az USA beszámolója szerint a J-11-es vadászgép december 21-én három méteren belülre került az amerikai légierő RC-135-ös gépéhez képest. Kína azonban azon a véleményen van, hogy az USA félrevezette a közvéleményt a Dél-kínai tenger felett történt incidens kapcsán.

Kína azon az állásponton van, hogy az USA gépe megsértette a nemzetközi jogot, illetve figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket, majd veszélyesen közel került a kínai géphez, amivel veszélybe sodorták a pilóták biztonságát.

Kína arra kéri az érintetteket, szigorúan tartsák tiszteletben a nemzetközi törvényeket és megállapodásokat, elkerülvén ezzel a tengeri és légi baleseteket. „Az Egyesült Államok szándékosan félrevezeti a közvéleményt… a nemzetközi közönség összezavarása érdekében.” – hangzott el Kínától.