Clouds
21 Budapest
Dollár
354,55 Ft
Euró
386,25 Ft
Font
432,93 Ft
Bitcoin
23,621 $

6 méteren belülre került egy kínai vadászgép az USA felderítő gépéhez (videó)

Fotó: Unsplash/Robert Linder
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Alig pár méter választotta el egymástól a kínai vadászgépet és az amerikai felderítő gépet, amire eddig nemigen volt példa.

Az incidensről videofelvétel is készült, ahogyan egy kínai J-11-es vadászgép veszélyesen közel repül egy amerikai felderítőgéphez a Dél-kínai tenger felett. Az eset pár nappal korábban történt, mialatt a kínai gép hat méteres távolságon belülre került az Egyesült Államok légierejének gépéhez.

Erről az USA hadserege számolt be csütörtökön, és az is kiderült, hogy december 21-én rögzítették a felvételeket, miközben a J-11-es vadászgép pilótája nem biztonságos repülést hajtott végre az amerikai légierő RC-135-ös repülőgéphez közel.

Az USA pilótája az eset miatt kénytelen volt kitérő manővereket tenni, hogy elkerülje az ütközést, ami akár tragédiával végződhetett volna. A hivatalos közlemény szerint az USA gépe törvényesen repült a Dél-kínai tenger felett, miközben rutinszerű műveleteket hajtott végre a nemzetközi légtérben – írja az Al Jazeera.

Kínát több alkalommal is megvádolták

A közleményben leírtakban hangsúlyozták, elvárják, hogy az érintett térségben található minden ország biztonságban és a nemzetközi joggal összhangban használja a nemzetközi légteret. Az elmúlt hónapokban kínai harci repülőgépek pilótáit vádolták meg azzal, hogy veszélyesen közel repültek a térség geopolitikailag érzékeny pontjain járőröző gépekhez, különösen az amerikai szövetségesekhez.

Júniusban Kanada emelt panaszt egy incidens miatt, amikor azzal vádolták Kínát, hogy túl közel vannak a repülőgépeikhez, miközben az észak-koreai határ mentén teljesítettek járőrszolgálatot az ENSZ égisze alatt. A kanadai kormány rendkívül aggasztónak nevezte a helyzetet, de Ausztrália is azt állította, hogy májusban egy kínai vadászgépet veszélyesen közel került az egyik katonai megfigyelőgépükhöz.

A legutóbbi incidens nem sokkal azután történt, hogy Kína és Oroszország közös haditengerészeti gyakorlatot tartott a két ország katonai partnerségének elmélyítése érdekében a Kelet-kínai-tengeren.