Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Több mint 4000-en vesztették életüket Kínában 24 óra alatt a covid miatt

Fotó: Infúziót kap egy beteg hozzátartozóinak társaságában egy sanghaji kórház folyosóján 2023. január 15-én. A kínai hatóságok által az előző nap közölt adatok szerint 2022. december 8. és 2023. január 12. között csaknem 60 ezer ember halt meg az új koronavírus járványa miatt Kínában. MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hivatalos adatok nem sokkal azután jelentek meg, hogy egy neves szakember azt nyilatkozta, meglehetősen kevés esély van egy újabb koronavírus-járványhullám kialakulására.

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ jelentése szerint a covid-megbetegedések száma december 22. körül érte el a napi csúcsot, amikor 7 millió esetet regisztráltak, január 4-én pedig újabb sajnálatos rekord dőlt, amikor a halálozások száma több mint 4000 fő volt 24 óra alatt.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Az erre vonatkozó információkat nem sokkal azután tették közzé a központ honlapján, hogy egy neves epidemológus, Vu Cunju azt nyilatkozta, miszerint meglehetősen kevés esély van egy újabb koronavírus-járványhullám kialakulására, hiszen az emberek 80%-a már megfertőződött

A kormányzati adatok alapján január 12-ig közel 60 ezer beteg halt meg a kórházakban, ám egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a szám valószínűleg meg sem közelíti a teljes hatást, mivel nem tartalmazza azokat, akik az otthonaikban hunytak el – írta a Global News.

Ehelyett ez a szám valójában az egymilliót közelíti, amelyet a kínai városokról készített műholdfelvételek is bizonyítanak, s mindez körülbelül egy hónappal azután következett be, hogy Kína felszámolta a zéró-covid politikáját.

A lakosságot korábban arra kérték, hogy ha megtehetik, semmiképp se utazzanak, ugyanis a vidéki területeken nincsenek felkészülve az újabb járványkitörésekre, s a holdújévi ünnepek miatt jelentősen megnövekedhet a fertőzöttek száma.