Kína új koronavírus-hullámra készül, akár heti 65 millió új fertőzött lehet

Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha Kínában az egész világon példátlanul szigorú járványügyi korlátozások voltak érvényben, ezeket megszüntették, most azonban egy újabb, komoly járványhullámra készülnek a hatóságok.

Az NBC News jelentése szerint Kína arra számít, hogy egy újabb komoly koronavírus-hullám indul pusztító útjára, becsléseik szerint pedig hetente akár 65 millió új fertőzöttel is számolhatnak. Az előrejelzés szerint az új járványhullám június végén tetőzhet.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Eme prognózis azonban kifejezetten meglepő egy országban, ahol a koronavírus-járvány 2019 vége óta egészen pár hónappal ezelőttig a világ talán legszigorúbb járványügyi intézkedéseit vonta maga után. Most azonban az omikron legújabb és legfertőzőbb változata, az XBB újra felerősödött.

A kormány közel 6 hónappal ezelőtt jelentette be, hogy feloldja rendkívül szigorú járványügyi korlátozásokat, így eltörölték a zárlatokat, a tömeges tesztelést, a karanténokat, valamint a szigorú maszkviselési kötelezettséget.

Csung Nan-san vezető kínai epidemiológus egy, a héten Kanton városában tartott orvosi konferencián osztotta meg, hogy az áprilisban kezdődött hullám „lőre látható volt”, megjegyezve, hogy becslései szerint hamarosan heti 40 millió új fertőzöttet regisztrálhatnak, majd június végére a heti fertőzések száma 65 millió környékén fog tetőzni.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az ország már felkészült a következő járványhullámra, ugyanis Kína hamarosan két új koronavírus elleni vakcinával érkezik majd, melyek kifejezetten a vírus legdominánsabb törzseit célozzák meg, köztük az XBB-t.