Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

Kína hamarosan két koronavírus elleni oltóanyagot tesz elérhetővé

Fotó: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kifejezetten a koronavírus legdominánsabb változatai ellen kifejlesztett oltóanyagok már megkapták az előzetes engedélyt, így várhatóan hamarosan elérhetővé is válnak.

A South China Morning Post jelentése szerint Kína hamarosan két új koronavírus elleni vakcinával érkezik majd, melyek kifejezetten a vírus legdominánsabb törzseit célozzák meg az országban. Zhong Nanshan, az ország egyik vezető légúti betegségekkel foglalkozó szakértője hétfőn Kantonban, a Greater Bay Area Science Forumon megosztotta, a vakcinák már megkapták az előzetes engedélyt.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Közlése szerint az omikron alváltozatokat célzó oltóanyagok ennek okán hamarosan elérhetővé válnak, megjegyezve, hogy várhatóan rövidesen további négy új vakcinát is engedélyeznek, noha ezen oltóanyagok kapcsán további részleteket nem kívánt elárulni, ahogyan azt sem osztotta meg, várhatóan mikor kerülnek forgalomba.

Zhong kiemelte:

„Fontos olyan vakcinákat kifejleszteni, melyek jobb védelmet nyújtanak a rendkívül fertőző XBB-törzsek ellen. A hatékonyabb vakcinák kutatása az, amivel nemzetközi szinten is előrébb járhatunk.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadó csoportja csütörtöki nyilatkozatában azt javasolta, hogy az idei koronavírus elleni emlékeztető oltásokat frissítsék, hogy azok hatékonyak legyenek az XBB-törzsek ellen is. Az XBB az az alváltozat, mely a közelmúltban a koronavírusos megbetegedések látványos megugrását okozta Kínában.

A kínai járványügyi és járványmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az április végi 74,4 százalékról május elejére 83,6 százalékra emelkedett az XBB-s esetek aránya. A CDC februárban erősítette meg az országban az XBB.1.5 alváltozat első esetét, április végéig pedig az XBB. 1.16 és alváltozatai közül a helyi fertőzések között már 57 esetet mutattak ki.