Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,37 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
61,459 $

Kim Jodzsong megesküdött, másodjára is megpróbálja felküldeni a kémműholdat

Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong megesküdött, egy második kísérletet is tesz az észak-koreai kémműhold felbocsátására.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva
Ázsia
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ABC News jelentése szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos nővére vasárnap megfogadta, hogy egy második kísérletet is tesz a kémműhold felbocsátásra, miközben keményen bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését, melyet az első sikertelen kísérlet nyomán hívtak össze.

Mint ismert, Észak-Korea szerdán tett kísérletet kémműholdja felbocsátására, ám az kudarcba fulladt, mivel a rakéta lezuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál: a sikertelen kísérlet nyomán az Egyesült Államok, Japán és más országok kérésére összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, hogy megvitassák a kilövést. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

A kilövés ugyanis megsértette az ENSZ határozatait, melyekben megtiltották Észak-Koreának, hogy bármilyen kilövést eszközöljön ballisztikus technológiával. Vasárnap azonban Kim testvére, Kim Jodzsong „az Egyesült Államok politikai függelékének” nevezte az ENSZ-tanácsot, mondván, annak legutóbbi rendkívüli ülését az USA „gengszterszerű kérésére” hívták össze.

Azzal vádolta az ENSZ-tanácsot, hogy „diszkriminatív és durva”, mert csak az északiak műholdindításait veszi górcső alá, miközben más országok által indított műholdak ezrei működnek már az űrben. Közölte továbbá, hogy a kémműhold felküldésének kísérlete „törvényes lépés” Észak-Korea részéről, mely egy válasz az Egyesült Államok és szövetségesei által jelentett katonai fenyegetésekre.

Kim Jodzsong kijelentette:

„(Észak-Korea) továbbra is proaktív intézkedéseket fog tenni, hogy gyakorolja egy szuverén állam minden törvényes jogát, beleértve a katonai felderítő műhold indítását is.”

Korábban, pénteken Kim Jodzsong egy olyan nyilatkozatot tett, melyben közölte, az északi kémszatellit „a közeljövőben megfelelően pályára kerül”, de azt nem árulta el, hogy a második indítási kísérletre mikor kerül sor. A dél-koreai kémügynökség eközben szerdán közölte a törvényhozókkal, hogy valószínűleg „több mint néhány hétbe” telik, amíg Észak-Korea kideríti a sikertelen indítás okát, de hamarosan megkísérelhet egy második indítást, amennyiben a hibák nem olyan súlyosak.