ENSZ: Észak-Korea rakétatesztjei veszélyeztetik a kereskedelmi hajózás biztonságát

Fotó: Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt megjelenítő híradást néz egy japán járókelő Tokióban 2023. május 31-én, miután hajnalban Észak-Korea megkísérelt pályára állítani egy katonai felderítő műholdat. A műhold nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál. MTI/EPA/Franck Robichon
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az IMO Biztonsági Bizottságának tagjai közül a legtöbben támogatták azt a határozatot, amely mélyen elítéli Phenjan ilyen jellegű intézkedéseit.

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) által szerdán elfogadott határozatban az áll, miszerint Észak-Korea rakétatesztjei veszélyt jelentenek a délkelet-ázsiai útvonalakon történő kereskedelmi hajózás biztonságára, Phenjan ugyanis sosem figyelmeztet az intézkedései végrehajtása előtt.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

A CNA szerint Észak-Korea tegnap a hatodik katonai felderítő műholdját küldte fel, ám a hordozórakéta meghibásodása miatt a projekt kudarccal végződött, vagyis az eszköz a tengerbe zuhant. A történtek miatt Dél-Korea és Japán egyes részein vészhelyzeti riasztásokat adtak ki.

Az IMO Biztonsági Bizottságának tagjai közül a legtöbben támogatták azt a határozatot, amely mélyen elítéli „a nemzetközi tengeri szállítmányozás és tengerészek biztonságát súlyosan fenyegető” rakétateszteket – írta a hirado.hu az MTI beszámolója alapján.

Phenjan azonban elutasította a dokumentumot és az abban leírt állásfoglalást, mondván, a rakétatesztek „egy nemzetbiztonságát féltő szuverén állam rutinszerű, előre betervezett önvédelmi jellegű intézkedéseinek minősülnek”.

Azt is kiemelték, miszerint „Észak-Korea nincs abban a helyzetben, hogy előzetes értesítést tudjon küldeni a hadgyakorlataira és önvédelmi intézkedéseire vonatkozóan”, hozzátéve, hogy a rakétaindítások pontos számításokon alapulnak, amelyek során figyelembe veszik a becsapódási pontot és a hajózási útvonalakat.