Kim Dzsongun húga keményen üzent a befuccsolt észak-koreai kémműhold után

Fotó: Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt megjelenítő híradás egy tokiói utcán 2023. május 31-én, miután hajnalban Észak-Korea megkísérelt pályára állítani egy katonai felderítő műholdat. A műhold nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál. MTI/EPA/Franck Robichon
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Nem sokkal azt követően, hogy balul sült el Észak-Korea kémműholdjának kilövése, Kim Dzsongun húga üzent.

Mint arról korábban beszámoltunk, Észak-Korea kémműholdjának kilövése csúfos véget ért. A tengerbe zuhant a műhold, aminek maradványait Dél-Korea gyűjtötte be, és ez még fájó pont lehet a szomszédoknak.

Az sem kizárt, hogy a kellemetlen kudarc okán lehetnek, akik súlyos árat fizetnek ezért Észak-Koreában, ahol nem ritkák a kivégzések. Nem egy politikus, tudós tűnt már el nyomtalanul az évek során.

Nem sokkal azt követően, hogy Észak-Korea kilövése sikertelenül zárult, Kim húga csütörtökön azt üzente, Phenjan hamarosan pályára fogja állítani a műholdját. Amiatt látták elérkezettnek az időt erre, mert az USA egyre nagyobb erővel van jelen a térségben.

Dél-Korea és az USA rendszeresen tart hadgyakorlatokat, amiket Észak-Korea mélységesen elítél, és időről időre atomháborúval fenyegetőzik. Kim húga megerősítette, hamarosan végrehajták a második kilövéseket, és biztosak abban, hogy sikeresen pályára fogják állítani a szerkezetet.

Kim húga továbbra is ellenségként tekint az USA-ra, legutóbb gengszterek csoportjának nevezte őket, miután az amerikai kormány szerint illegális, amit Észak-Korea csinál. Egyes szakértők szerint az észak-koreai kémműhold gondokat okozhat, mellyel pontosabban vehetik célba az amerikai és dél-koreai erőket – írja a CNA.