Az USA és Dél-Korea is kénytelen volt lépni Észak-Korea miatt

Fotó: Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt megjelenítő híradást néz egy japán járókelő Tokióban 2023. május 31-én, miután hajnalban Észak-Korea megkísérelt pályára állítani egy katonai felderítő műholdat. A műhold nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál. MTI/EPA/Franck Robichon
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Az észak-koreai kiberfenyegetés miatt az Egyesült Államok és Dél-Korea is figyelmeztetést adott ki.

Észak-Korea felől jelentkező kiberfenyegetés matt adtak ki figyelmeztetés az Egyesült Államok kormányzati szervezetei együttműködésben dél-koreai hatóságokkal – közölte az amerikai külügyminisztérium csütörtökön.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A közlemény szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation – FBI), a Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency – CIA) valamint az amerikai külügyminisztérium, Dél-Korea külügyminisztériumával és a partnerszervezetekkel közösen adta ki a kiberbiztonsági felhívást a Kimsuky néven ismert észak-koreai hackercsoport által jelentett közvetlen veszély miatt.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a Kimsuky egy, a kibertérben működő személyekből álló csoportosulás, amely „nagyszabású társadalmi befolyásszerző kampányokat” indít elsősorban elemzőintézetek, tudományos szervezetek és médiumok manipulálásával hírszerzési céllal.

Az amerikai-dél-koreai közös kiberbiztonsági felhívás részletes tájékoztatást tartalmaz a Kimsuky-csoport működéséről, a jelenlétükre gyanút adó jelekről, valamint az általuk jelentett kockázat mérsékléséről, emellett azt kérik, hogy aki ilyen támadás célpontjává válik, jelezze egy erre kialakított kormányzati honlapon – áll az amerikai külügyminisztérium csütörtökön megjelent közleményében.

(MTI)