Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Kim Dzsong Un szerint Dél-Korea a tűzzel játszik

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője ígéretet tett arra, hogy soha nem adja fel országa űrkutatási projektjét.

...svg content...Fotó: EPA/KCNA
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea legutóbb léggömbökkel hívta fel magára a figyelmet, nem sokkal azután, hogy levegőbe küldte legújabb kémműholdját. A kilövés azonban sikertelen volt, pár perccel az indítás követően a rakéta felrobbant, csakúgy mint az első kémműhold pályaára állításakor, két alkalommal is.

Japán és Dél-Korea felháborodott azon, amit Észak-Korea csinál, mert szerintük ezzel újabb illegális tevékenységet követnek el. Mindeközben Kim Dzsong Un egyértelművé tette, soha nem fogja feladni az űrkutatási projektjüket. Szerinte ezen fejlesztések kulcsfontosságúak abban, hogy az ellenséges fenyegetések miatt növeljék önvédelmi képességeiket. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

Észak-Korea első embere azt mondja, a katonai kémműholdak kulcsfontosságú feladatot látnak el a nemzeti önvédelemben, az elrettentés erősítésében, illetve a nemzeti szuverenitás és biztonság védelmében. Ismét azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy fenyegetik Észak-Koreát, és ezt nem fogják annyiban hagyni.

Dél-Korea a tűzzel játszik

A Reuters azt írja, Kim hangsúlyozta, egyelőre nem érték el a céljukat a kémműholddal, de nem fognak elkeseredni és megijedni sem a kudarctól, hanem inkább fokozzák az erőfeszítéseiket. Azt mondta, a kudarc révén többet tanulnak és haladnak tovább. Egyes hírek szerint Oroszország segítséget nyújtott azon rakéta fejlesztésében, mely ezeket a műholdakat szállítja.

Ami biztos, hogy Észak-Korea és Oroszország drámai mértékben javította katonai együttműködését a tavalyi csúcstalálkozó óta, aminek ideje alatt Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen tárgyalt Kimmel, aki a legutóbbi beszédében kiemelte, Dél-Korea a tűzzel játszik azzal, hogy erődemonstrációt tartott és hadgyakorlattal üzent.

Órákkal az északiak rakétakilövése után Dél-Korea harci gépeket vetett be, köztük F-35-lopakodókkal, hogy támadási gyakorlatot hajtsanak végre. Ezen a héten Dél-Korea és az USA külön hadgyakorlatot tartanak a két koreai terület nyugati tengeri határához közel.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.

Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

A magyar miniszterelnök is mély együttérzését fejezte ki a történtek miatt, amiben egy 61 éves rendőr vesztette életét.