Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,82 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,86 Ft
Bitcoin
60,307 $

Megint besült Észak-Korea kémműholdjának fellövése, felrobbant a rakéta

Nem sokkal azután, hogy Észak-Korea fellőtte a következő kémműholdját, újabb gondok akadtak vele.

...svg content...Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia

Kiss László

Szerkesztő

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Észak-Korea az első kémműholdját csak harmadik alkalommal tudta sikeresen pályára állítani. Előtte két alkalommal is besült a kísérlet, és úgy tűnik, most ugyanaz a helyzet a második ilyen katonai műholddal, amivel többek között az Egyesült Államok felett végeznének kémtevékenységeket.

Észak-Korea külön üzenetben jelezte Japánnak, mire készülnek, amire a japán és a dél-koreai kormány is felkapta a vizet, mert szerintük az északiak ezzel illegális tevékenységet végeznek, és felszólították őket, hagyjanak fel a kísérleteikkel. Dél-Korea közben azt állítja, felvételeik vannak arról, hogy Észak-Korea legutóbbi kísérlete kudarccal végződött. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

Egy egyperces fekete-fehér videó látott napvilágot, amin egy robbanás látszik az égen a kilövést követően, amit villanások követtek. Egy dél-koreai járőrhajó rögzítette a felvételeket, aminek hírére Észak-Korea is reagált.

Észak-Korea újonnan kifejlesztett folyékony hajtóanyaggal hajtott rakétával hajtotta végre a kilövést, de lehetséges, hogy nem ez okozta a robbanást. Az északiak egyelőre annyit közöltek, hogy a kilövés nem volt sikeres, melynek okait már vizsgálják a háttérben.

A Reuters megjegyzi, kilövést néhány órával azt követően hajtották végre, hogy Phenjan figyelmeztetést adott ki, miszerint június 4-ig megpróbálja felbocsátani a műholdját. A dél-koreai elemzések és az amerikai hatóságok szerint a rakéta néhány perc repülés után robbanhatott fel.

Két perccel a kilövés után nagy mennyiségű törmelék zuhant a tengerbe. A kilövést Észak-Korea valószínűleg szándékosan időzítette arra az időpontra, amikor Kína, Dél-Korea és Japán háromoldalú csúcstalálkozót tartott Szöulban, ami nagyon ritka. A tengerbe zuhant törmelékek begyűjtésével értékes információkat szerezhetnek.