Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,310 $

Észak-Korea megint kihúzta a gyufát Japánnál és Dél-Koreánál

Észak-Korea külön értesítette Japánt, hogy május 27. és június 4. között egy műholdat szállító rakétát tervez a levegőbe engedni.

...svg content...Fotó: EPA/KCNA EDITORIAL
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Tokiónak is megvolt erre a reakciója, és figyelmeztették Észak-Koreát, ne folytassanak ilyen illegális tevékenységeket. Dél-Korea hasonlóan tett, de ezek a figyelmeztetések általában semmit nem érnek, mert Phenjan a saját belátása szerint dönt a kérdésekben. Ha sikerrel járnak, az már a második kémműholdjuk állhatna pályára, mellyel többek között az USA-t is megfigyelhetik, mint tették azt az első műholddal.

A dél-koreai és a japán vezetők követelik a kilövési terv eltörlését, és azt mondják, az sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Az USA, Japán és Dél-Korea már tárgyalt egymással a kérdésben, és egyetértettek, sok, amit Észak-Korea csinál. Dél-Korea szerint az, amire Észak-Korea készül, proaktív cselekmény lenne, és komoly veszélyt jelentene a regionális biztonságra. Soron kívül Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely újabb bocsánatkérését

A Reuters azt írja, a hivatalos tájékoztatás szerint körülbelül 20 repülőgép, köztük F-35-ös lopakodó vadászrepülőgépek tartottak támadási gyakorlatot a repüléstilalmi zónától délre a Korea-közi határ mentén. Észak-Korea hónapokkal korábban, novemberben indította útjára az első katonai műholdját, ami korábban kétszer is kudarcot vallott a kilövéssel.

Phenjan nem sokkal később azt mondta, a Fehér Házról és a Pentagonról, illetve dél-koreai katonai létesítményekről is készítettek fotókat, de azokat nem hozták nyilvánosságra. A terveik szerint 2024-ben további három ilyen kémműholdat küldenek fel a levegőbe.