Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Kim Dzsong Un szerint itt az idő, hogy Észak-Korea készen álljon a háborúra

Kim Dzsong Un, Észak-Korea első embere és vezetője azt mondta, eljött az idő, hogy országa készen álljon a háborúra.

...svg content...Fotó: EPA/KCNA EDITORIAL
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy ideje megkettőzött lendülettel fegyverkezik Észak-Korea, ami miatt sokan aggódnak, főként a szomszédos Dél-Korea, akire fő ellenségként tekint az elzárt ázsiai hatalom. Japán igyekszik nyitni az északiak felé, bízván abban, hogy jobb belátásra tudják bírni őket, mert adott esetben ők is veszélybe kerülhetnek.

Az USA Japán és Dél-Korea szövetségese, támadás esetén az amerikai haderő is támadásba lendülne, ugyanakkor Észak-Korea hangsúlyozta, atommal fognak válaszolni, ha úgy érzik, súlyos fenyegetés éri az országukat. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője kijelentette, az országát körülvevő instabil geopolitikai helyzet miatt eljött az ideje annak, hogy minden eddiginél jobban felkészüljenek a háborúra. Ezt azt követően jelentette ki, hogy személyesen látogatott el Észak-Korea fő katonai egyetemére, ahol a KCNA szerint szemlét tartott.

Észak-Korea fenyegetése valós lehet

Az elmúlt években érezhetően felgyorsította a fegyverkezést Észak-Korea, és rendszeresen tesztel különböző rakétákat. Mindeközben szorosabbra fűzte az Oroszországgal való kapcsolatát, és a Nyugat arról jelentett, hogy támogatást nyújt az oroszoknak az Ukrajna ellen vívott háborújukban. Ezt mindkét fél kategorikusan tagadta, azt azonban nem, hogy szorosabbá vált a két ország közötti kapcsolat.

Kim hangsúlyozta, ha az ellenségeik közül bárki is ujjat mer húzni Észak-Koreával, habozás nélkül halálos csapást fognak mérni rájuk, és minden olyan eszközt mozgósítani fognak, amik a birtokukban vannak. Ez egy újabb súlyos fenyegetés Észak-Korea részéről, mely a háttérben több új halálos fegyvert is fejleszt, illetve tesztel, beleértve a víz alatt rendszereket is.

A hónap elején maga Kim felügyelte az új hiperszonikus, közepes hatótávolsággal bíró ballisztikus rakéta tesztjét, amit már szilárd üzemanyag hajt – írja a CNA. A rendszer ereje főként abban rejlik, hogy sokkal gyorsabban vethető be, így az ellenség lassabban reagálhat a rakéta érkezésére, amivel akár az USA területét is képesek lennének elérni.