Karnyújtásnyi távolságba került a fúziós reakció megvalósítása

Gretchen Ertl, CFS/MIT-PSFC
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 12. - 01:38

Korszakalkotó felfedezést tettek az MIT mérnökei, rájöttek ugyanis, miként lehet végrehajtani a részleges fúziós reakciót.

Az MIT kutatóinak sikerült olyan szupravezető elektromágnest létrehozniuk, amely 20 tesla erősségű mágneses mezővel rendelkezik – ekkora egységet még egyszer sem tudtak földi körülmények között megalkotni.

Mindezekből kifolyólag egy lépéssel közelebb kerültek a fúziós reakció lebonyolításának potenciális realizálásához, melynek révén gyakorlatilag kifogyhatatlan mennyiségű energiát termelhetnének, teljesen környezetkímélő módszerekkel.

Az erős elektromágnesek a fúziós reaktorok központját képezik, és elegendő energiát generálnak ahhoz, hogy ultraforró plazma keletkezzen, amit azonban nehéz kordában tartani, a mérnökök mégis képesek voltak egy speciális eljárás segítségével megszelídíteni a folyamatokat.

Egy szalag formájú, hajlékony anyagot felhasználva alakították ki a hatalmas mágnest, ami 20 teslás mágneses mezejével eszméletlen erőt képvisel – ha hagyományos mágnesekből alkották volna meg a szerkezetet, akkor negyvenszer nagyobb méretekkel rendelkező egységgé nőtt volna a monstrum.

Szerencsére ezt sikerült elkerülni, bár az önfenntarthatóság egyelőre még messze van, ám korántsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újabb és újabb mozaikdarabok kerülnek a fúziókirakós utolsó szegleteibe.