Még egy lépéssel közelebb kerültek a fúziós reakció megvalósításához

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 5. - 16:38

A Németországban található Wendelstein 7-X eszköz segítségével kétszer forróbb környezetet tudtak létrehozni, mint amilyen a Nap magjában uralkodik.

Ha sikerülne a Földön is realizálni a nukleáris fúziót, azzal töménytelen mennyiségű energiaforráshoz juthatnánk hozzá, és örökre elfelejthetnénk a fosszilis eredetű üzemanyagokat.

A Nature tudományos folyóiratban múlt héten publikált tanulmányból megtudhattuk, fizikusoknak sikerült a német Wendelstein 7-X szerkezettel olyan magas hőmérsékleteket generálniuk, amelyek a Nap magjában fortyogó lávához képest kétszer forróbbnak bizonyultak.

A Wendelstein 7-X egy úgynevezett sztellarátor, amely képes a plazmát felfogni anélkül, hogy kiszivárogjon belőle a fúziós reakció, így biztonságosnak mondható, egyetlen gond vele, hogy a hatásfoka nem mindig kielégítő, továbbá egy elavult technológiának számít, hiszen már az 1950-es évek óta használják, komplex dizájnja pedig nem mindig alkalmas a modern kísérletekre.

Gyakorlati szempontból azonban mégis előnyös volt, bár fizikusoknak továbbra is komoly fejtörést okozhat, miként tartsák ezen az extrém forróságon a fúziós eszközt, hiszen a feladat első részét a túlhevítéssel már elvégezték, ám a második, kulcsfontosságú szakasz még hátravan.

Ha végül sikerre vinnék az eljárást, azzal korszakalkotó felfedezést tehetnének, melynek révén szinte pillanatok alatt kukába dobhatnánk a kőolajszármazékokat, helyettük megújuló energiaforrásként a sokkal zöldebb fúziós reakciók lépnének előtérbe.