Karikó: kollegám jó tanácsa, hogy semmilyen politikai dologba ne köss bele, mert belerántanak

Twitter/Forbes
not image

Nagy Noel

2021.május.5 - 07:54

Karikó Katalin, az mRNS alapú vakcinák technológiájának egyik megalkotója nagy kritikákkal illette a kormány Sinopharm-vakcinát előnyösebbnek feltüntető táblázatát, amelyet többen félrevezetőnek bélyegeztek.

Nagy vitát kavart a kormány hivatalos közösségi oldaláról kitett táblázat, melyen a vakcinákkal kapcsolatosan tüntettek fel adatokat. A táblázatban mindössze annyi szerepelt, hogy az egyes vakcinák után hányan fertőződtek meg, és hányan vesztették életüket a koronavírus szövődményeiben.

Ezt annak apropóján tették, hogy a legalacsonyabb népszerűséggel rendelkező kínai Sinopharm-vakcinát népszerűsítsék, ám számos szakértő, köztük az mRNS vakcinák egyik fő megalkotója, Karikó Katalin is kritikákkal illet.

„Tehát 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember 100 000 Pfizer beoltottból, akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetén 2 hónap alatt halt meg 16 ember 100 000 beoltottból, akik krónikus betegségben nem szenvedtek” – mondta akkor Karikó, aki hozzátette, hogy ehelyett azt kellett volna feltüntetni, négy hónap alatt hányan hunytak el az öregek otthonában az idősek, krónikus betegek közül, valamint hányan a nem krónikus betegek közül.

Karikó most a Telexnek adott interjújában tért ki ismételten erre a táblázatra, amelyben egyértelműen jelezte, hogy már megbánta, hogy reagált rá. Ennek a körülményeit el is mesélte:

„Úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle. Félálmosan írtam rá egy választ, de nem kellett volna”

Amikor rákérdeztek, hogy miért nem kellett volna, erre válaszul pedig egy kollegája jó tanácsát idézte, melyet ilyenkor szerinte érdemes betartani:

„Soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek” – fogalmazott Karikó, aki megjegyezte, hogy ennek ellenére nem tűnt úgy, hogy ez a táblázat bárkit elrettentett volna az oltakozástól.