Karikó Katalin már azon dolgozik, hogy kifejlessze az új Pfizer-oltást a variánsokra

MTI/EPA/EFE/Eloy Alonso
not image

Kulcsár Péter

2021. november 27. - 11:35

Falus András arról beszélt, szerinte biztos, hogy a Pfizernél már lázasan dolgoznak azon, hogy létrehozzák az omikron-mutáció ellen is hatékony védőoltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön engedélyezte, a Pfizer covid-vakcináját az 5 és 11 év közötti gyerekeknél, míg pénteken bejelentették, hogy egy sokkal fertőzőbb, omikron névre keresztelt variáns kezdett terjedni, ami meglepő módon épp a fiataloknál okozhat megbetegedéseket.

Hogy pusztán véletlen egybeesésről, vagy esetleg előre megtervezett, profitmaximalizálás céljából indított gyógyszeripari trükkről van-e szó, azt olvasóink fantáziájára és józan paraszti eszére bízzuk.

Mindenesetre Falus András immunológus professzor az ATVnek adott interjújában kiemelte, szerinte van okunk rettegni, hiszen az alapváltozathoz képest az omikron sokkal veszedelmesebb lehet.

A delta és delta plusz a sejtekhez való kötődés szempontjából hatékonyabb, mint az első, a vuhani verzió volt” – figyelmeztetett a szakember, aki egyúttal hozzátette, Karikó Katalin intenzíven dolgozik azon, hogy a különböző vírusvariánsok ellen újabb, hatékony Pfizer oltóanyagot fejlesszen ki.