Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,527 $

Jobban bízik a magyar lakosság a kínai és orosz vakcinákban, mint az AstraZenecában

Kecskemét, 2021. március 22. Fodor Andrea orvos beolt egy nőt az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. március 22-én. MTI/Bús Csaba
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyarok több mint kétharmada már beoltatná magát koronavírus elleni vakcinával.

Év eleje óta folyamatos emelkedés figyelhető meg az oltási hajlandóság tekintetében – 2020 decembere óta megduplázódott azoknak a száma, akik igényelni szeretnék a keleti vagy nyugati gyártmányú covid elleni készítmények valamelyikét.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Amíg tavaly decemberben csupán a lakosság 35 százaléka élt volna a vakcinák nyújtotta lehetőségekkel, addig márciusra már 69 százalékra nőtt a magukat beoltatni kívánó magyar állampolgárok aránya.

Az idősebbek és a nagyobb településen élők körében a legmagasabb az oltási kedv, ám szinte minden vizsgált csoport esetében emelkedés volt tapasztalható – olvasható az Infostart tudósításában.

Magyarországon eddig már több mint 1,5 millióan kapták meg a vakcinát súlyosabb mellékhatások nélkül, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a beoltottak ismerősei és hozzátartozói is felbátorodjanak.

Népszerűségi mutatók szempontjából az AstraZeneca védőoltása a legkevésbé elfogadott a magyarok körében, a megkérdezettek mindössze 37 százaléka választaná a brit-svéd fejlesztésű vakcinát.

A kínai Sinopharm-vakcinát a válaszadók 50 százaléka, míg az orosz Szputnyik V-t az oltakozni vágyók 48 százaléka kérné, míg a Moderna készítményével a felmérésben részt vevő magyarok 53 százaléka oltatná be magát.