Kilőtték Jeff Bezost a világűrbe, videón nézhetjük végig az eseményt

Blue Origin
not image

Kulcsár Péter

2021.július.20 - 15:26

A Blue Origin vállalat New Shepard rakétájával indult szó szerint világkörüli útjára Jeff Bezos, aki valóra váltotta gyermekkori álmát.

Az Amazon alapítója még júniusban harangozta be, hogy egy hónappal később három társával együtt kiutazik a Kármán-vonalon, vagyis a Föld–univerzum határán túlra, ezáltal az első dollármilliárdos lehet, akinek sikerült végrehajtania ezt a körülményes missziót.

Jeff Bezos elmondása szerint gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy testvérével, továbbá a 82 éves repülésbiztonsági szakemberrel, Wally Funkkal, illetve a 18 éves Oliver Daemennel kijutott a világűrbe.

A kilövés magyar idő szerint délután három órakor vette kezdetét, a közel 20 méter magas New Shepard űrhajót a texasi Van Horn tesztbázisról indították útjának. A közel 11 percig tartó küldetés gond nélkül ment végbe, a modul biztonságosan elérte az univerzumot, ahol három percen keresztül tartózkodtak Bezosék a súlytalanság állapotában.

A landolás szintén simán ment, első körben a booster ért földet, később pedig a kapszula egy ejtőernyő segítségével lassult le a Föld atmoszférájában, így elkerülték a túlhevülést, illetve azt, hogy kigyulladjon a Blue Origin egysége.

A misszió végeztével Wally Funk lett a legidősebb, Oliver Daemen pedig a legfiatalabb ember, aki sikeres űrugrást ért el és meglátogatta az univerzumot – ezeket a rekordokat nehéz lesz bárkinek is megdönteni az elkövetkező évtizedekben.