Dollár
396,06 Ft
Euró
417,62 Ft
Font
484,52 Ft
Bitcoin
16,974 $

Még Japán sem érti, hogyan lábalhattak ki a járványból

Védõmaszkos utasok a tokiói Sinagava pályaudvaron 2021. október 1-jén. Ettõl a naptól kezdve a japán kormány teljesen feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapotot az új esetszám országos csökkenése miatt. MTI/AP/Eugene Hoshiko
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Maszkok? Oltás? Hogyan hozta össze Japán egyik napról a másikra a koronavírus-járvány sikertörténetét?

Japán járványkezelése szinte egyik napról a másikra elképesztő és némileg rejtélyes koronavírus-sikertörténetté vált. A napi új fertőzéses esetek száma az augusztus közepi, közel 6000-es tokiói csúcsról meredeken zuhant, és a sűrűn lakott fővárosban a megbetegedések száma immár rendszeresen 100 alatt van, ami 11 hónapos rekordot jelent.

A bárok tele vannak, a vonatok zsúfoltak, és a hangulat ünnepélyes, annak ellenére, hogy az emberek többnyire értetlenül állnak a hirtelen esetszám-csökkenés előtt. Japánban – ellentétben Európa és Ázsia más részeivel – soha nem volt semmi olyan, ami közel állt volna a zárlathoz, csak egy sor rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Japán sikerének lehetséges tényezői közé tartozik a megkésett, de figyelemre méltóan gyors oltási kampány, számos éjszakai szórakozóhely kiürülése, mivel a legutóbbi megbetegedések számának növekedése miatt a félelem egyre jobban terjedt, a maszkok viselésének már jóval a járvány előtt elterjedt gyakorlata, valamint az augusztus végi rossz időjárás, amely otthon tartotta az embereket.

Mivel azonban a vakcina hatékonysága fokozatosan csökken, és közeledik a tél, a szakértők aggódnak, hogy anélkül, hogy pontosan tudnák, miért csökkent ilyen drasztikusan az esetek száma, Japánnak újabb, az idei nyárhoz hasonló hullámmal kell szembenéznie, amikor a kórházakat elárasztották a súlyos esetek és a halálesetek száma is megugrott – bár a számok alacsonyabbak voltak, mint az oltás előtti szintek.

Sokan az oltási kampánynak tulajdonítják, különösen a fiatalabbak körében, hogy a fertőzések száma csökkent – a lakosság közel 70 százaléka teljesen be van oltva. Japánban február közepén kezdődtek meg az oltások, elsőként az egészségügyi dolgozók és az idősek álltak sorba. Az importált vakcinák hiánya némiképp lassította az előrehaladást május végéig, amikor is a kínálat stabilizálódott, és a napi oltási célértéket 1 millió adag fölé emelték, hogy a július 23. és augusztus 8. közötti olimpia előtt maximalizálják a védelmet.

Bár egyesek azt feltételezték, hogy az esetek számának csökkenése a kevesebb tesztelésnek tudható be, a tokiói fővárosi kormányzat adatai szerint a pozitivitási arány az augusztus végi 25 százalékról október közepére 1 százalékra csökkent, miközben a tesztek száma harmadával esett vissza. Masataka Inokuchi, a Tokiói Orvosi Kamara helyettes vezetője szerint a csökkenő pozitivitási arány azt mutatja, hogy a fertőzés terjedése lelassult.

Japánban a rendkívüli állapotra vonatkozó intézkedések nem zárlatok voltak, hanem olyan kérések, amelyek elsősorban a bárokra és éttermekre összpontosítottak, amelyeket arra kértek, hogy korábban zárjanak be, és ne szolgáljanak fel alkoholt. Sokan továbbra is a zsúfolt vonatokon ingáztak, és némi társadalmi távolságtartó ellenőrzés mellett részt vettek a stadionokban tartott sport- és kulturális eseményeken.

A rendkívüli kérések azonban megszűntek, és a kormány fokozatosan bővíti a társadalmi és gazdasági tevékenységet, miközben kísérleti jelleggel, oltási bizonyítványok és fokozott vizsgálatok segítségével engedélyezi a sporteseményeket és a szervezett utazásokat. Az oltások felgyorsítása érdekében a hivatalából nemrég távozott Szuga Josihide volt miniszterelnök június végétől bővítette az oltások beadására jogszerűen jogosult egészségügyi dolgozók számát, nagyszabású oltóközpontokat nyitott, és támogatta a munkahelyi oltásokat.

Hiroshi Nishiura, a Kiotói Egyetem professzora a kormány tanácsadó testületének legutóbbi ülésén elmondta, hogy becslései szerint a védőoltások révén mintegy 650 ezer ember kerülte el a fertőzést, és több mint 7200 életet mentettek meg március és szeptember között.

(AP)