Japán rendkívüli állapotot hirdetne ki Tokióra

Fotó: Unsplash/Jérémy Stenuit
not image

Borbély Fanni

2021. április 21. - 16:15

Az olimpia előtt tapasztalt egyre növekvő koronavírus-fertőzések miatt a japán kormány rendkívüli állapotot hirdetett Tokióban, szakértők szerint pedig a koronavírus negyedik hulláma többnyire a sűrűn lakott országrészeket éri el, mivel a legújabb járványt az új variánsok váltották ki az országban.

Japán készen áll arra, hogy Tokióban és két másik régióban rendkívüli állapotot hirdessen a koronavírus-esetek megugrása közepette, mindezt alig három hónappal az olimpiai játékok kezdete előtt.

A japán média szerint a kormány szigorúbb intézkedéseket fontolgat Tokió, az Oszakai prefektúra és a szomszédos Hjógo prefektúra vonatkozásában, miután a szakértők arra figyelmeztettek, hogy a vírus mutáns törzsei új járványokat okozhatnak és jelentős terhelést róhatnak az egészségügyi ellátórendszerre.

Oszaka az elmúlt napokban rekordszámú fertőzésről számolt be, ami arra késztette Hirofumi Joshimurát, a kormányzót, hogy kérvényezze a harmadik rendkívüli állapotot a világjárvány kezdete óta. Tokió kormányzója, Juriko Koike a héten hasonló kérés benyújtását tervezi – jelentette a helyi média.

Japán sikeresen elkerülte az Európában, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában tapasztalt katasztrofális járványhullámokat, ám az elmúlt hetekben az esetszámok egyre csak növekedtek, mivel az ország jelenleg az oltóanyagok bevezetésével küzd. Japán kedden összesen 542 ezer fertőzésről és több mint 9700 halálesetről számolt be a világjárvány kezdete óta.

Japán sűrűn lakott részein a negyedik hullám érkezése komoly aggodalmakat váltott ki az orvosszakértők körében, és ez már egyre nagyobb eséllyel hiúsíthatja meg az olimpia előkészületeit, amelyet a tervek szerint július 23-án indítanának. Tokió eddig több mint 130 ezer fertőzésről és 1850 halálesetről számolt be, szerdán pedig 843 új esetről számoltak be – szemben a múlt hét azonos napján jelentett 591 fővel.

Japán ebben a hónapban Oszakát, Tokiót és nyolc másik prefektúrát kvázi rendkívüli állapot alá helyezte, az éttermek és bárok esetében rövidebb a nyitvatartás, a kormány pedig a távmunkát szorgalmazza, ám az intézkedések egyelőre csak csekély hatással voltak a fertőzési arányra.

Az új rendkívüli állapot kihirdetésével – amely tavaly áprilisa óta Japán esetében már a harmadik – a nyitvatartási időre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak, ám a helyi hatóságok az üzletek, vidámparkok és egyéb létesítmények bezárását is kérhetik, növelve ezzel az aggodalmat, hogy vírus a világ harmadik legnagyobb gazdaságában pusztít.

A megújult vészhelyzetből származó teljes gazdasági veszteség a három régióban összesen 1,156 trillió jen lenne – áll a Nomura Kutatóintézet jelentésében. Japán hatóságai nem rendelkeznek jogkörrel arra vonatkozóan, hogy üzleteket zárjanak be, vagy otthonmaradásra kényszerítsék a lakosokat, ehelyett támogatásokat és bírságokat használtak arra, hogy rávegye a kereskedelmi létesítményeket, hogy együttműködjenek, miközben arra ösztönözte a lakosokat, hogy kerüljék el a nem alapvető kirándulásokat, a vállalatokat pedig arra kérték, engedjék meg, hogy az alkalmazottak otthonról dolgozhassanak.

A miniszterelnök, Szuga Josihide, aki szerdán lemondta indiai útját a koronavírus-járványhoz kapcsolódó félelmei miatt, azt mondta, hogy “gyors” döntést hoz, miután értékelte a Kobe kikötővárosának otthont adó Oszaka és Hjógo helyzetét. Koike várhatóan azt kéri majd, hogy Tokióban rendkívüli állapotot hirdessenek ki április 29. és május 9. között. Ez az időszak egybeesik az aranyhét munkaszüneti napjaival – jelentette a Mainichi Shimbun hírlap.

A Jiji Press szerint egy másik régió – Kiotó prefektúra – is fontolgatja a hasonló intézkedések bevezetését. A négy prefektúrára kiterjedő sürgősségi nyilatkozat Japán 126 milliós népességének csaknem egynegyedét fedi le. Szuga szerint az új sürgősségi intézkedések nem érintik a tokiói olimpia megrendezésének terveit, habár a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a japán közönség nagy többsége ellenzi a játékok megrendezését ezen a nyáron, mert attól tartanak, hogy mindez a koronavírus-járvány egy újabb hullámát indíthatná el az országban – írja a The Guardian.