Oltás után az időseknél felére csökkent a kórházi ellátásokra szoruló koronavírus-betegek száma

Budapest, 2021. április 1. Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. április 8. - 18:55

Azután, hogy az Egyesült Államokban az idősek több mint 75 százaléka részesült a covid elleni vakcinák legalább első dózisában, biztató eredmények láttak napvilágot.

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) igazgatója, Rochelle Walensky bejelentette, hogy a 65 év feletti korosztály körében az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meredek visszaesést mutat.

A szakember hozzátette, a tendencia egészen ígéretes, egyúttal kiemelte, a kedvező adatok legfőképpen a vakcinációs kampány berobbanásának köszönhetőek – olvasható a CNBC tudósításában.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai alapján húsvéthétfőn 79 ezer koronavírus-beteget azonosítottak az Egyesült Államokban, míg a múlt heti mozgóátlag 64,6 ezerre jött ki, ami szinte megegyezik az idén márciusban mért 53 ezres minimumokkal.

A covid-fertőzés érintettjeinek demográfiai eloszlása szintén megváltozott. Walensky elmondta, a trendekből kitűnik, hogy bár egyes államokban növekedtek az esetszámok, leginkább fiatal páciensekről van szó, akiknél enyhébb kórlefolyásra lehet számítani.

A CDC igazgatója közölte, a fiatalok esetében a fertőzési gócpontok sporttevékenységekhez és különböző összejövetelekhez köthetőek, ezért fontos, hogy a fertőzésveszélyt tesztelésekkel már a csírájában elfojtsák.

Walensky hangsúlyozta, a változó tendencia annak az eredménye, hogy működik az oltás, mivel jelentősen csökkent a kórházi ellátásra szoruló 65 év felettiek száma, mint ahogyan lélegeztetőgépeken is sokkal kevesebben vannak.