Lancet: a Pfizer és az AstraZeneca által nyújtott védelem 2-3 hónap után csökkenhet

Fotó: AstraZeneca
not image

Borbély Fanni

2021. július 29. - 18:19

A tanulmány azt is megállapította, hogy a Pfizer vakcina két adagját követően lényegesen magasabb az ellenanyagszint, mint az Indiában Covishield néven ismert AstraZeneca két adagja után.

A teljes ellenanyagszint hat héttel a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagokkal történő teljes immunizálás után kezd csökkenni, és 10 hét alatt akár több mint 50 százalékkal csökkenhet – derül ki a Lancet folyóiratban megjelent tanulmányból. A brit University College London (UCL) kutatói megjegyezték, hogy ha az ellenanyagszintek továbbra is ilyen ütemben csökkennek, akkor aggodalomra ad okot, hogy az oltóanyagok védőhatása is kezd “elkopni”, különösen az új variánsokkal szemben.

A UCL Virus Watch tanulmánya azt is megállapította, hogy a Pfizer vakcina két adagját követően lényegesen magasabb az antitestszint, mint az Indiában Covishield néven ismert AstraZeneca két dózisa után. A kutatók szerint az antitestszintek is sokkal magasabbak voltak a beoltott embereknél, mint azoknál, akik korábban megfertőződtek a koronavírussal.

“Az AstraZeneca vagy a Pfizer vakcina mindkét adagját követő ellenanyagszintek kezdetben nagyon magasak voltak, ami valószínűleg fontos része annak, hogy miért nyújtanak olyan hatékony védelmet a fertőzés súlyos lefolyása ellen. Azonban fedeztük fel, hogy ezek a szintek két-három hónap alatt jelentősen csökkentek”

– mondta Madhumita Shrotri, a UCL Egészségügyi Intézet munkatársa.

A több mint 600, 18 évesnél idősebb ember adatain alapuló megállapítások a kutatók szerint minden csoportban következetesek voltak, függetlenül az életkortól, a krónikus betegségektől vagy a nemtől. A szerzők kiemelik, hogy bár a csökkenő antitestszint klinikai következményei még nem egyértelműek, némi csökkenés várható volt, és a jelenlegi kutatások is azt mutatják, hogy a vakcinák továbbra is hatékonyak a súlyos betegségekkel szemben.

A Pfizer esetében az antitestszintek a 21-41. napon elért 7506 egység/ml (U/mL) mediánról 3320 U/mL-re csökkentek a 70. napon és azt követően. Az AstraZeneca esetében az antitestszintek a 0-20. napon mért 1201 U/mL mediánról a 70. vagy annál későbbi napon mérve 190 U/mL-re csökkentek, ami több mint ötszörös csökkenést jelent.

“Amikor azon gondolkodunk, hogy kiket kell előnyben részesíteni az emlékeztető dózisok beadásakor, adataink azt sugallják, hogy a legkorábban beoltottaknak, különösen az AstraZeneca vakcinával oltottaknak most valószínűleg a legalacsonyabb az ellenanyagszintjük”

– mondta Rob Aldridge professzor, az UCL Egészségügyi Intézetének munkatársa.

Az eredmények alátámasztják azokat az ajánlásokat, amelyek szerint a veszélyeztetett felnőtteknek, a 70 éves vagy annál idősebbeknek, valamint az idősek számára fenntartott otthonok valamennyi lakójának prioritást kellene élveznie az emlékeztető dózisok beadására. Ráadásul azok, akiket az AstraZeneca vakcinájával oltottak be, valószínűleg sokkal alacsonyabb antitest-szinttel rendelkeznek, mint azok, akiket a Pfizer oltóanyagával oltottak be.