Augusztustól önkéntes orvostanhallgatók keresik fel a 60 évnél idősebb oltatlanokat

Vígh Edit háziorvos (j) az oltásról tájékoztat egy nõt, mielõtt beoltja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával hódmezõvásárhelyi rendelõjében 2021. április 16-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Borbély Fanni

2021. július 25. - 22:32

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendelet szerint augusztus elsejétől önkéntes orvosok és orvostanhallgatók fogják felkeresni a 60 évnél idősebbeket, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni oltóanyagot.

A rendelet célja, hogy minden 60 év felettinek felajánlják a a koronavírus elleni oltóanyagot, az intézkedés részleteiről pedig pénteken jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Ez alapján az orvostanhallgatók kirendelhetők a feladatra, munkájukért pedig díjazást kapnak majd.

A jogszabály értelmében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő heti rendszerességgel tájékoztatja a belügyminisztert, illetve az érintett háziorvost a még oltatlan 60 éven felüliekről. A NEAK ezzel egyidejűleg az egészségbiztosítási nyilvántartásban rögzített nevét, lakcímét, valamint taj számát is átadja a számukra.

A feladatra kirendelhető orvostanhallgatókról pedig az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek küldenek listát a kormányhivatalokat irányító tárca vezetőjének, a kirendelt hallgatók pedig a háziorvosok illetve az egyetemek által kijelölt orvosok felügyelete mellett beadhatják majd az oltásokat írja a Népszava.