Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Japán H3-as rakétáját az indítás után sikeresen pályára állították

Tokió a tervek szerint 2030-ig mintegy 20 műholdat és szondát kíván felbocsátani a H3 rakétákkal.

...svg content...Fotó: EPA/JIJI PRESS
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Japán újabb próbálkozása a következő generációs H3-as rakétával eredményesnek bizonyult, ugyanis szombaton helyi idő szerint 9:22-kor felbocsátották, majd sikeresen pályára állították. Mindezt a JAXA is megerősítette élő adásban, amely által látható volt, mennyire örültek a japán űrügynökség munkatársai (ujjongtak és megölelték egymást), főként a korábbi kudarc után.

Az Al Jazeera azt írja, a JAXA célja, hogy a küldetés során megfigyelő mikroszatelliteket állítsanak pályára, s várhatóan még a nap folyamán sajtótájékoztatót tartanak, amely által több információra is fény derülhet a sikeres indítást illetően. Egyúttal Tokió azt is közölte, hogy 2030-ig mintegy 20 műholdat és szondát kíván felbocsátani a H3 rakétákkal. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A lap megjegyzi, a rugalmas és költséghatékony megoldásként beharangozott H3 rakétát a 2001 óta szolgálatban lévő H-2A leváltására tervezték, valamint arra, hogy elődjéhez képest nagyobb hasznos terhet tudjon befogadni, jelentősen alacsonyabb költségek mellett, ami növeli Japán versenyképességét a globális űrpiacon.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Japán második próbálkozása a H3-as rakétával kudarcot vallott az indítást követően, amely miatt az űrügynökség megsemmisítési parancsot adott ki. Mint kiderült, a problémát az okozta, hogy a szilárd rakétahajtóművek nem gyulladtak be, így a tesztet nem tudták abszolválni.

Emellett azt is megírtuk, hogy a múlt hónap végén Japánnak sikerült kapcsolatba lépnie a Holdra küldött SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) űrszondájával. A landolás után energiaellátási problémák merültek fel, így egy időre ki kellett kapcsolni, később azonban a szonda többsávos kamerája megkezdte a felvételek készítését, s el is küldte az első képeket.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.