Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,31 Ft
Euró
396,87 Ft
Font
471,17 Ft
Bitcoin
66,866 $

Japán H3-as rakétája ismét kudarcot vallott, kiadták az önmegsemmisítő parancsot

Japán második próbálkozása a következő generációs H3-as rakétával kudarcot vallott az indítást követően, ami miatt az űrügynökség megsemmisítési parancsot adott ki.

...svg content...Fotó: Unsplash/NASA
Világűr

Hujber Dávid

Szerkesztő

Csapásként élheti meg a JAXA japán űrügynökség a történteket, miután a rakétát rugalmas és költséghatékony megoldásnak harangozták be. A H3-as lenne az új zászlóshajó a rakéták között, de egyelőre úgy tűnik, vannak még gondok vele.

Az első indítás több évet csúszott, majd a múlt hónapban végrehajtották a tesztet a rakétával, ami sikertelen volt. A problémát az okozta, hogy a szilárd rakétahajtóművek nem gyulladtak be, így a tesztet nem tudták abszolválni. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Kedden egy újabb indítást hajtottak végre Japán délnyugati részén található Tanegashima Űrközpont területén, ami 10 óra 37 perckor felemelkedett a magasba. A leválasztás látszólag a tervek szerint alakult, majd nem sokkal később a mérnökök észlelték, hogy baj van.

Ki kellett adni az önmegsemmisítő parancsot

A hangfelvételből kiderült, sebességcsökkenésre lettek figyelmesek, miközben a rakéta mintegy 300 kilométer magasan haladt a föld felett. Az élő közvetítés ezt követően rövid időre szünetelt, majd felvillant egy üzenet, miszerint jelenleg ellenőrzik a helyeztet, és arra kérik a nézőket, hogy várjanak.

Amikor a közvetítés újraindult, a parancsnoki központ megerősítette a rossz hírt. Végül megsemmisítő parancsot adtak ki a H3-nak, mert már nem volt lehetséges a küldetés teljesítése. Azonnali magyarázatot nem kaphatunk arra, miért nem sikerülhetett a teszt, de a JAXA várhatóan sajtótájékoztatót tart a kudarcot követően.

2022 októberében szintén kénytelenek voltak kiadni az önmegsemmisítő parancsot a szilárd hajtóanyaggal működő Epsilon rakétájuknak kilövését követően. A rakéta műholdakat szállított, hogy azokat pályára állítsák, mellyel az új technológiájukat mutatták volna be.

Összességében azonban 2003 óta ez volt az első olyan rakétaindítás Japánban, ami sikertelenül végződött. A szilárd hajtóanyagú Epsilon rakéta 2013 óta áll szolgálatban. Kisebb, mint Japán korábbi folyékony hajtóanyaggal hajtott tervezése, és a 2006-ban magas költségei miatt visszavonultatott szilárd hajtóanyagú M-5 rakéta utódja – írja a CNA.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.