Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A legmagasabbra emelte a terrorfenyegetettségi szintet Izrael

Jeruzsálem, 2023. január 28. Az izraeli biztonsági erõk tagjai Kelet-Jeruzsálemben, az óváros közelében, ahol egy 13 éves helyi palesztin fiú lövöldözött 2023. január 28-án. A támadásban egy 47 éves férfit és 23 éves fiát érte találat, a támadót meglõtték a rendõrök, és õrizetbe vették. Mindhármukat kórházba vitték. Az elõzõ estén a jeruzsálemi Ataret Avraham zsinagógában is tüzet nyitott egy fegyveres, a merényletben heten meghaltak, többen megsebesültek, a merénylõt lelõtték. MTI/EPA/Atef Szafadi
Közel-Kelet
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Tömeges letartóztatásokkal és a terrorfenyegetettségi szint legmagasabbra emelésével reagált Izrael az elmúlt napok eseményeire, eközben egy második merényletet is elkövettek Jeruzsálemben.

Előzmény:

 

Az izraeli rendőrség a legmagasabbra emelte a terrorfenyegetettségi szintet, miután pénteken egy jeruzsálemi zsinagóga mellett hét embert lelőtt, hármat pedig megsebesített egy támadó. A bejelentést követően a város egy másik részén egy 13 éves támadó is lövöldözni kezdett, két embert megsebesítve.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A támadásokat éltető Hamász szerint a két merénylet válasz arra a csütörtöki izraeli katonai akcióra, melyben kilenc palesztin vesztette életét, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint egy terroristasejten ütöttek rajta.

A Times of Israel rendőrségi tisztviselők nyilatkozatára hivatkozva azt írta, hogy az egész ország területén megnövelték a készültséget, az IDF vezetője, Herzi Halevi pedig a ciszjordániai területre vezényelt több egységet is.

A rendőrök arra is számítanak, hogy izraeli telepesek bosszúból arabokra támadhatnak. A Walla nevű híroldalnak nyilatkozott egy névtelenséget kérő nemzetbiztonsági forrás, aggodalmát fejezve ki, hogy szélsőjobboldaliak támadásokat indíthatnak a pénteki merényletet követően.

Szombaton Jeruzsálemben három tömegrendezvényt – egy kormányellenes tüntetést, egy focimeccset és egy koncertet – továbbra is meg fognak tartani, de nagyobb szintű rendőri biztosítás mellett.

A rendőrök azt is bejelentették szombaton, hogy 42 embert tartóztattak le a pénteki támadással kapcsolatban, többnyire a 21 éves támadó rokonai és ismerősei közül, palesztin források szerint apját is kihallgatták.