Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Izrael légitámadást rendelt el Gáza ellen, miután 9 palesztin meghalt Dzsenínben

Fotó: Résztvevők a Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet alapításának 35. évfordulója alkalmából tartott gyűlésen Gáza városában 2022. december 14-én. A fegyveres alakulatot is fenntartó szunnita iszlám politikai tömörülés a Muszlim Testvériségből alakult ki 1987-ben a zsidó megszállás elleni első palesztin lázadás, azaz intifáda idején. MTI/EPA/Haitam Imad
Közel-Kelet
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Szemtanúk arról számoltak be, hogy izraeli drónok rakétákat lőttek ki Gázában különböző célpontokra, majd vadászgépek lendültek támadásba.

Izrael több légtámadást indított a gázai övezetben, egy nappal azután, hogy az izraeli erők megöltek kilenc palesztint, köztük egy idős nővel. A támadást egy dzsenini menekülttáborban hajtották végre, ami évek óta az egyik leghalálosabb akciója volt az izraeli hadseregnek a megszállt Ciszjordániában.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A hadsereg pénteki közleménye szerint az izraeli hadsereg jelenleg csapásokat mér a Gázai övezetben. Gázai biztonsági források az Agence France-Presse hírügynökségnek azt mondták, összesen 15 csapást számoltak.

Szemtanúk a helyi médiának adott nyilatkozatukban arról beszéltek, hogy izraeli drónok két rakétát lőttek ki a gázai célpontokra, mielőtt az érkező vadászgépek lecsaptak volna, majd négy robbanást hallottak.

Rakétákat lőttek ki Izraelre

Egyelőre nem érkeztek jelentések áldozatokról, míg az izraeli hadsereg közölte, a légitámadásokat azt követően hajtották végre, hogy éjfél körül két rakétát lőttek ki Izrael felé. Az ország déli részén emiatt megszólaltak a légvédelmi szirénák, majd ismét, amikor az izraeli hadsereg végrehajtotta a légtámadásokat.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a rakétákat a légvédelmi rendszerük elfogta. Az ország 12-es csatornája felvételeket is közölt arról, ahogyan az elfogórakéták útnak indulnak éjszaka, Gázától mintegy 12 kilométerre Ahkelon felett az égbolton.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a rakétákért. Az izraeli légitámadások és rakétatűz azután következett, hogy az izraeli erők kilenc emberrel végeztek a dzsenini menekülttáborban egy rajtaütés alatt. Legalább 20 sérültről tudni, amit Ciszjordániában az egyik leghalálosabb eseménynek neveztek, amióta Izrael 2021 elején fokozta az ehhez hasonló akciókat.

Az Al Jazeera azt írja, a rajtaütésben megsebesültek közül négyen válságos állapotban vannak, és a halottak között van egy idős nő is. A palesztintok mészárlásnak nevezték a legutóbbi rajtaütést, miközben Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett.

A palesztinok a támadás miatt panaszt akarnak tenni az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, a Nemzetközi Büntetőbíróságnál, illetve más nemzetközi szerveknél. Az Egyesült Arab Emírségek, Kína és Franciaország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy pénteken zárt ajtók mögött üljön össze a támadások miatt.