Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Azzal vádolják az izraeli erőket, hogy könnygázt használtak egy gyerekkórháznál

Fotó: Sűrű füst gomolyog az izraeli hadsereg által lerombolt házak romjai felett a ciszjordániai Kafr Danban 2023. január 2-án. A katonák azért hatoltak be éjjel a Dzsenintől északra található faluba, hogy lerombolják a házakat, amelyekben a hadsereg gyanúja szerint palesztin "terroristák" rejtőzködtek. A feltételezés szerint ezek a fegyveresek lőtték le szeptember 14-én a ciszjordániai biztonsági kerítés Dzsalma nevű átkelőhelyénél Bar Falach őrnagyot, a Nahal izraeli elitegység parancsnokhelyettesét. A tűzharcban a 22 éves palesztin Muhammad Husíja és a 25 éves Fuad Abed életét vesztette. MTI/EPA/Alaa Badarneh
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Az izraeli erők ismét összecsaptak a palesztin harcosokkal, ezúttal a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában.

Az izraeli csapatok szemtanúk és orvosok szerint legalább négy palesztinnel végeztek, másokat pedig megsebesítettek a fegyveres összecsapások során a megszállt ciszjordániai Dzsenín városában.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

A palesztin tisztviselők azt állítják, az egyik halott egy idős nő. A palesztin egészségügyi miniszter, Mai al-Kaila azt mondta, az izraeli erők könnygázt vetettek be egy dzsenini gyermekkórháznál, amitől a gyerekek fulladozni kezdtek.

Dzsenin azon területek közé tartozik, ahol Izrael az elmúlt években fokozta a rajtaütéseket, azon dolgozván, hogy visszaszorítsa a növekvő fegyveres ellenállást. A legutóbbi áldozatok kapcsán egyelőre sok információt nem közöltek, míg a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres csoportjai megerősítették, harcosaik az izraeli csapatok ellen harcolnak.

Az Al Jazeera a cikkében arról ír, hogy az izraeli erők által megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben végrehajtott januári rajtaütések alatt már 24 palesztin vesztette életét, köztük öt gyermekkel. Az ehhez hasonló rajtaütések során több mint 170 palesztin hunt el 2022-ben, sokan közülük civilek voltak.