Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Izrael légitámadást indított a gázai övezet ellen, de a palesztinok is visszavágtak

Fotó: Izraeli rendőrök járőröznek Jeruzsálem belvárosában 2023. január 30-án. Az elmúlt napokban elkövetett jeruzsálemi merényletek miatt az izraeli biztonsági kabinet fokozza a katonai és rendőri jelenlétet a város főbb pontjain. MTI/EPA/Atef Szafadi
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A célpontok a Hamász szélsőséges palesztin csoport által használt rakéta- és fegyvergyártó telepek voltak, amelyek jelentősen megrongálódtak a csapás következtében, köztük több épület is.

Az izraeli hadsereg csütörtök kora reggel légitámadást indított a gázai övezet ellen, amelyet követően hatalmas robbanások rázták meg az épületeket, a térségben élők pedig egyre jobban tartanak az erőszak eszkalálódásától.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Ez azután történt, hogy az izraeli erők múlt héten megöltek kilenc palesztint, köztük egy idős nővel, s többeket megsebesítettek, ami évek óta az egyik leghalálosabb akció volt a ciszjordániai Dzsenín városában.

Pénteken újabb támadásra került sor, s egyes szemtanúk azt állították, hogy izraeli drónok rakétákat lőttek ki több gázai célpontra, majd vadászgépek is támadásba lendültek, nem sokkal később pedig egy fegyveres lövöldözni kezdett Kelet-Jeruzsálemben.

Válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre

A zavargások még több tűzharchoz vezettek, mint amilyen a csütörtöki támadás volt, amelynek kapcsán az izraeli hadsereg közölte, hogy sikeresen lesújtottak a Hamász szélsőséges palesztin csoport által használt rakéta- és fegyvergyártó telepekre.

A Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (FDLP) nevű baloldali szervezet közölte, hogy a kora reggeli támadásokra, és a palesztin foglyok elleni agresszióra adott válaszként rakétákat lőttek ki Izraelre – írta az Al Jazeera.

Ám az izraeli nemzetbiztonsági miniszter kijelentette, ez nem fogja őket befolyásolni abban, hogy bármin is változtassanak, bár egyes jogi szervezetek szerint számos palesztint jogtalanul, rossz körülmények között tartanak fogva.