Ihatóvá változtatja a szennyezett édesvizet az új hidrozselé tabletta

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 12. - 18:36

Világszintű problémát okoz a fejlődő országokban az ivóvíz hiánya, az új technológia révén azonban egy órán belül megtisztítható a kórokozóktól és a szennyeződésektől a folyókból nyert folyadék.

Az édesvíz megtisztításának leggyakoribb formája a forralással történő fertőtlenítés, ez viszont rengeteg energiaráfordítást igényel, nem beszélve arról, hogy időköltséges is, amit a szegényebb sorsú országok nem engedhetnek meg maguknak.

Az elmúlt években csomó módszert kipróbáltak már a napkollektoroktól kezdve a grafénszűrőkön át egészen az automatikus klóradagolókig, ám egyik eljárás sem bizonyult kifizetődőnek és kellően hatékonynak.

Az Austinben található Texasi Egyetem tudósai nemrégiben viszont forradalmi áttörést értek el, megalkottak ugyanis egy korszakalkotó metódust, melynek segítségével energia-befektetés nélkül egy szimpla hidrogélt tartalmazó tablettával 99,999 százalékban fertőtleníthető a kórokozókban dúskáló folyóvíz.

A hidrozselé a szennyezett vízbe helyezve hidrogén-peroxidot generál, ami az aktivált szénrészecskékkel interakcióba lépve képes megzavarni a baktériumok metabolizmusát, így a mikroorganizmusok maradéktalanul elpusztulnak, miközben semmilyen emberi egészségre káros melléktermék sem képződik.

A hidrogéltechnikával a napkollektorok által végrehajtott desztillációt is fel lehet gyorsítani, hiszen a Napból érkező forróságot közvetlenül párologtatás céljából alkalmazhatják, ezáltal szintúgy kiküszöbölhetik a veszélyes szennyező anyagok termelődését.

Fotó: Texasi Egyetem

Egyelőre csak kis léptékű vizsgálatokat végeztek, ám ezek sikeresek voltak, ezért nem véletlen, hogy bizakodva várják a tesztek következő szakaszait, melyek során kiderülhet, miként működik nagyobb skálán a módszer.