Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Iráni tisztviselő: a diáklányok elleni támadás megbocsáthatatlan bűntett

Fotó: A legfőbb iráni vezető hivatala által közzétett kép iráni nőkről az Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével zajló találkozón Teheránban 2023. január 4-én. Iránban kormányellenes tüntetések zajlanak, mióta szeptember 13-án a muzulmán nők haját eltakaró kendő, a hidzsáb hiánya miatt őrizetbe vett Mahsza Amini meghalt az erkölcsrendőrség őrizetében. MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint a hatóságoknak komolyan kell vennie az ilyen jellegű eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan megbüntetni.

Madzsíd Mírahmadi belügyminiszter-helyettes nemrégiben közölte, miszerint a hatóságok összesen öt tartományban hajtottak végre letartóztatásokat, s ennek során több embert is őrizetbe vettek Iránban a diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokkal kapcsolatban.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Elmondása szerint a nyomozás folytatódik, emellett arra gyanakszanak, hogy a támadások kitervelői iskolákat akarnak bezáratni, és újra rendszerellenes lázongást akarnak szítani, ahhoz hasonlót, mint ami a 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála után robbant ki.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője megbocsáthatatlan bűntettnek nevezte a fiatal lányok elleni támadásokat, majd arra utalt, a hatóságoknak komolyan kell vennie az ilyen jellegű eseteket, az elkövetőket pedig szigorúan megbüntetni – írta az Infostart az MTI beszámolója alapján.

A hivatalos adatok alapján az elmúlt hónapokban összesen 230 tanintézményben történt incidens, s több mint 5 ezer diáklány volt érintett mérgezéses támadásokban, amelyeket a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb kötelező viselése elleni tüntetéseken.

Az első ilyen jellegű incidens novemberben volt, egészen pontosan a síiták egyik szent városában, Kumban, majd átterjedtek Irán 31 tartománya közül 25-re, a sorozatos támadások után pedig több szülő is úgy döntött, hogy nem engedi iskolába a gyermekét.